Balkenende bij Blixem

02 jul 2009

 

Lunchcafé annex cadeauwinkel Blixem is normaal gesproken ’s avonds gesloten. Maar als de minister-president met een gezelschap wil komen dineren, dan maken de medewerkers van dit Nijmeegse arbeidsintegratieproject graag een uitzondering. En zo geschiedde afgelopen dinsdagavond 30 juni.

Blixem is onderdeel van Pluryn, zorginstelling voor mensen met een handicap. Twee weken geleden kreeg interim-manager Kees van Stee een telefoontje van de gemeente Nijmegen met de vraag of Blixem een hoge gast zou kunnen ontvangen in de avonduren. “Om wie het ging, zeiden ze niet. Maar we wilden het graag meemaken. Daarom hebben we ‘ja’ gezegd. Pas daarna hoorden we dat het om premier Balkenende ging. Maar we kregen daarbij meteen het verzoek dat voor onszelf te houden”, vertelt Kees.
Ter voorbereiding brachten vertegenwoordigers van het ministerie en de gemeente daags tevoren een bezoek aan het etablissement aan de Groesbeekseweg. Zij waren meteen enthousiast over de geboden mogelijkheden en de entourage. “We hebben gekeken hoe we het gezelschap moesten neerzetten. Het ging om een tafel van twaalf met gesprekspartners van de minister-president en om een tafel voor begeleiders, zoals beveiliging en perswoordvoerders.”

Speciaal menu
Omdat de kaart van Blixem geen warme gerechten bevat, mocht Kees van Stee, die uitgebreide kokservaring heeft, een menuvoorstel doen en dat viel meteen in de smaak. Hij moest uiteraard rekening houden met de beperkingen van de keuken, die niet ingericht is op het bereiden van diners, laat staan voor grote groepen.
Vooraf kreeg het gezelschap Blixemse tomatensoep voorgeschoteld. Het hoofdgerecht bestond uit gebakken eendenborst met honing/sinaasappelsaus, Roseval-aardappelen met rozemarijn uit de oven en voorjaarsgroenten. Vanille-ijs met aardbeien en tot slot koffie en thee met friandises maakten het menu compleet.
Vier medewerkers en vier begeleiders van Blixem zorgden ervoor dat de avond op rolletjes liep. “We hebben vooraf gekeken welke medewerkers het meest geschikt waren. Er moest snel worden uitgeserveerd en ze zouden niet te gespannen moeten zijn. We wilden er echt iets voor de medewerkers van maken en zelf niet teveel op de voorgrond treden. Wij waren misschien wel zenuwachtiger dan zij. Eén van de medewerkers vroeg tien minuten nadat we hadden verteld dat Balkenende zou komen eten: wie kwam er ook al weer?”.

Een hele eer
De avond verliep perfect. José den Outer is een van de medewerkers die bij het hoge bezoek aanwezig was. Ze hielp bij de uitgifte en de afwas. Ze werkt al een paar jaar bij Blixem. “Ik was er trots op dat ik hiervoor gevraagd werd. Het is toch een hele eer. Ons erop voorbereiden konden we eigenlijk niet. We moesten er netjes uitzien, meer niet. Ik was ook niet zenuwachtig, daar hadden we niet eens tijd voor.”
José kreeg een paar dagen een telefoontje met de vraag of ze die dinsdagavond kon komen werken omdat er hoog bezoek kwam. “Ik wist niet om wie het ging, maar heb wel ja gezegd. Later las ik dat Balkenende naar Nijmegen kwam en toen kreeg ik wel een vermoeden.”
“Het is een hele gewone, sympathieke man”, kijkt ze terug. “Hij moet ook gewoon eten en drinken en doet z’n ding. Je merkt niet dat hij zo’n belangrijke functie heeft. Hij is zelfs in voor een grapje. Het hele gezelschap was trouwens gezellig. Ik ben blij dat ik erbij mocht zijn.”
Ook Kees van Stee kijkt tevreden terug op de avond. “Ik heb de premier nog even mogen rondleiden door Blixem en hem verteld over onze werkwijze. Ik verwachtte even een snel rondje te moeten maken, maar hij nam uitgebreid de tijd. We hebben hem het boek ‘Blixem kookt’ overhandigd dat gemaakt is bij ons tienjarig bestaan. Na afloop bedankte de premier iedereen persoonlijk. Hij toonde zich echt heel betrokken.”

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen