Hartelijke ontvangst gehandicapten Pluryn in Turkse stad Gaziantep

22 dec 2009

 

“De Turkse stad Gaziantep ontving ons als echte vips,” vertelt teamleider Marry Pauw van Pluryn. Vijf cliënten en vijf medewerkers bezochten deze Turkse zusterstad van Nijmegen. Ahmet Boz van de International Language School (ILS) in Gaziantep nam het initiatief voor deze uitwisseling. De Nederlandse gasten bezochten projecten voor gehandicapten, bekeken de stad, ontmoetten de burgemeester en woonden een cocktailparty bij. “Maar de mooiste ervaring is wel de enorme hartelijkheid van de mensen daar,” vat Marry haar ervaringen samen. Volgend jaar brengen gehandicapten uit Gaziantep een tegenbezoek aan Pluryn.

De groep van Werkenrode Volwassenen kreeg een zeer hartelijke ontvangst in Gaziantep. “Op het vliegveld stond een welkomstcomité klaar. We kregen een enorme bos bloemen. Daarna gingen we met een gehandicaptenbus naar het hotel. Dat alles onder enorme belangstelling van de pers.”
Die persaandacht bleef het hele bezoek aanwezig. Marry: “Bij iedere officiële gelegenheid stond een grote groep journalisten en fotografen klaar. We stonden diverse malen in de krant en kwamen zelfs op tv. Gaziantep is een stad van 1,5 miljoen inwoners, toch werden wij herkend op straat.”

Familie en aanpassingen
“We bezochten de vereniging voor gehandicapten. De vereniging had naast een ontmoetingsfunctie voor gehandicapten ook een kleine dagbestedingsruimte. Hier maakten dames fraaie borduurwerken. Ook bemiddelde de vereniging op projectbasis tussen werkgevers en gehandicapten voor bepaalde arbeidsplaatsen. Vanuit de vereniging was een maatschappelijk werker actief, die de gehandicapten thuis bezocht.”
De situatie van Turkse gehandicapten is anders. Ze wonen bij hun familie en waren verbaasd te horen dat de begeleiders geen familie waren. “Hoe kan het dan dat ze jullie met zoveel gevoel verzorgen,” was de verbaasde reactie.
“In Turkije zijn er nog weinig aanpassingen voor gehandicapten. De bus waarin we reisden, had een rolstoellift. Deze was net voor onze komst aangepast. Trottoirs van 30 cm hoog zijn heel gewoon. En de Turkse toiletten (gat in de grond) waren ook de enige bruikbare, zelfs in het gemeentehuis van deze grote stad.”

Goede vriend van Thom de Graaff
“Ter ere van ons bezoek zou ook de burgemeester ons welkom heten op een welkomstcocktailparty. Tot onze grote verrassing bleek er ook een congres over gehandicaptenbeleid aan vooraf te gaan. De burgemeester was verlaat en de locoburgemeester nam hem waar. Aan het einde van het congres kregen we plaquettes van de stad en de vereniging overhandigd.”
“Later hebben we de burgemeester alsnog ontmoet. Hij was voor zijn verkiezing orthopedisch chirurg. Vanuit die achtergrond had hij affiniteit met gehandicaptenzorg. De burgemeester had regelmatig contact met zijn Nederlandse zusterstad: ‘De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaff is mijn goede vriend.’ In Gaziantep was ook een straat naar Nijmegen vernoemd: de Nijmegen boulevard.”

In Gaziantep vindt veel internationale handel plaats. Op de international language school (ILS) kunnen gehandicapten Engels, computervaardigheden en administratieve vaardigheden leren. Hiermee hebben zij een voorsprong op de arbeidsmarkt. Weinig mensen in Gaziantep spreken namelijk Engels.

Succes
“De laatste avond was er een afscheidsfeest. Hier werd ons duidelijk welke contacten we de afgelopen week hadden gelegd. Ahmet Boz verwoordde dat mooi in zijn afscheidsspeech: Soms heb je gevoelens die je niet in woorden kunt uitleggen. De dingen die ik de afgelopen dagen heb gezien, hebben bewezen dat dit project geslaagd is!”
Marry is nog steeds erg onder de indruk van de ontvangst en de hartelijkheid. Ze wil er alles aan doen om van het Turkse tegenbezoek volgend jaar een succes te maken.

Deelnemers aan de reis:
Cliënten: Tess Pijnenburg, Baran Tosik, Ibrahim Ardic, Arjen van den Bogaard, Else Piek.
Begeleiders: Everien Hueting, Kris Lindner, Jasper Schuur, Alie van der Sluis, Marry Pauw.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen