Koninklijke onderscheiding voor client Groesbeekse Tehuizen

29 apr 2009

 

Het is 10.45 uur. De Raadszaal van Groesbeek puilt uit. Burgemeester Gerd Prick spelt André Hondius zijn lintje op. De 67-jarige cliënt van De Groesbeekse Tehuizen mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. De fotografen verdringen zich om André heen. Het valt de aanwezigen ook op: “dit is wel een heel belangrijke persoon.” Net als de andere zeven geridderden ontvangt André Hondius op 29 april 2009 een lintje voor zijn maatschappelijke verdiensten. Extra opvallend is dat Hondius een verstandelijke handicap heeft.

 

Voordat André zijn onderscheiding ontvangt, schetst de burgemeester zijn verdiensten. “André Hondius is al 44 jaar cliënt van de Groesbeekse Tehuizen. Zijn handicap heeft hem niet belet om zich altijd zeer actief op te stellen. Hij zette zich in voor de emancipatie van de verstandelijk gehandicapte mens, zowel binnen als buiten Pluryn.”

“Ik kan geen onrechtvaardigheid verdragen,” onderbreekt André de burgemeester. Deze laat zich niet van de wijs brengen en somt Hondius’ verdiensten op:

  • lid van de Cliëntenraad Groesbeekse Tehuizen;
  • lid van de Centrale Cliëntenraad Pluryn;
  • vrijwilliger bij De Groesbeekse Tehuizen;
  • medewerker Onderling Sterk Nijmegen;
  • medewerker onderzoeksproject ‘Zeg het Ons’.

André is regelmatig aanwezig bij manifestaties of discussieavonden over de zorg. Hij reist graag. Als liefhebber van orgels bezoekt hij heel Nederland.

Traditie en trendbreuk
Dan roept de burgemeester André naar voren. Onder de belangstelling van veel fotografen spelt Prick hem zijn onderscheiding op. “Nu ben ik al de tweede in de familie die een lintje krijgt,” zegt André.

Aan het begin van de bijeenkomst geeft de Groesbeekse burgemeester een korte toelichting over de Orde van Oranje Nassau. Deze bestaat sinds 1892. Sinds 1996 is het niet meer voldoende om een goed en trouw werknemer te zijn. Kandidaten moeten zich aantoonbaar ingespannen hebben voor de samenleving. De Koningin benoemt de kandidaten.

De benoeming van André is een unieke gebeurtenis. Toch is hij landelijk niet de eerste verstandelijk gehandicapte die een lintje krijgt. In 2001 gebeurde dat ook, maar die cliënt deed vooral intern vrijwilligerswerk. André heeft zich intern, regionaal en zelfs landelijk ingezet.

Gerd Prick signaleert een andere ontwikkeling. Vroeger leek die ene vrouw altijd verdwaald onder de mannen. Nu verheugt het mij dat helft van de kandidaten vrouw is. Ik hoop dat we hier met een trendbreuk te maken hebben.

Oranjebitter
Naast André hebben nog zeven andere kandidaten zich voor de samenleving en Groesbeek in het bijzonder ingespannen. Na afloop verlaten zij samen met de burgemeester als eerste de zaal. In de hal brengen zij gezamenlijk een dronk uit op de Koningin. Ook de andere aanwezigheden laten zich het Oranjebitter goed smaken.

Daarna krijgen de nieuwe ‘ridders’ een lunch aangeboden. Voor André heeft Pluryn ’s middags nog een receptie georganiseerd in het DAC aan de Zevenheuvelenweg 16 in Groesbeek.

 

 

 

 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen