Pluryn leidt cursusleiders Weerbaarheid op

22 apr 2009

 

In Nederland bestond geen opleiding Weerbaarheid die cursusleiders leerde om te werken met mensen met een handicap. Daarom heeft Pluryn enige jaren geleden met Lydia la Rivière – Zijdel en pedagoog/onderwijskundige Pyrrha Singerling zelf een opleiding ontwikkeld. Lydia is de grondlegger van zelfverdediging en weerbaarheid voor mensen met een handicap. De opleiding is bedoeld voor professionals die met gehandicapten werken. Het gaat in deze opleiding om mentale weerbaarheid. Om zelfverdediging te kunnen geven is een apart traject nodig. Belangstellenden kunnen de opleiding vanaf oktober 2009 volgen bij Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Inschrijven kan voor 1 juni.

Mensen met een handicap horen vaak vervelende opmerkingen. Ook ongewenste intimiteiten, fysiek en seksueel geweld blijven hen niet bespaard. Bovendien zijn zij vaak extra kwetsbaar door de machtspositie van hun hulpverlener.

Weerbaarheidcursussen dragen bij aan hun veiligheid en stimuleren deelname aan de maatschappij. Er is veel behoefte aan die cursussen, maar niet iedereen kan ze geven. Voor mensen die met gehandicapten werken, geeft Pluryn daarom een opleiding tot cursusleider weerbaarheid. Om deze opleiding te volgen, is twee jaar werkervaring en hbo-niveau aanbevolen.

Grenzen

De opleiding gaat vooral over de mentale aspecten van weerbaarheid. Ook de eigen weerbaarheid van de cursusleider komt aan bod. Lesonderwerpen zijn:

  • grenzen aangeven
  • assertief en adequaat reageren
  • omgaan met pesten, groepsdruk en intimidatie
  • zelfbeeld en zelfvertrouwen
  • intimiteit en seksualiteit.

Na het behalen van het certificaat zijn cursisten in staat cursussen Weerbaarheid seksespecifiek aan gehandicapten te geven. Bij het onderdeel Zelfverdediging kunnen zij een gastdocent assisteren.

Over de cursus

De opleiding bestaat uit zes lesdagen, een praktijkperiode met opdrachten en coaching. De opleiding vindt plaats in 3 weekeinden: 9-10-11 oktober 2009, 15-16-17 januari 2010 en 16-17-18 april 2010. De eindpresentaties zijn op vrijdag 11 of 18 juni 2010. Studiebelasting is minimaal 120 uur. De opleiding vindt plaats bij Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. De kosten bedragen per cursist € 2000, inclusief lesmateriaal, exclusief aanbevolen literatuur en reiskosten.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie en aanmeldingen terecht bij projectleider weerbaarheid Dorien Meilink, dmeilink@pluryn.nl, tel. (024) 399 71 11.

 

 

 

 

 

 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen