Werkenrode Jongeren officieel instelling Verblijf en Behandeling

09 nov 2009

 

Werkenrode Jongeren in Groesbeek is nu officieel een instelling voor verblijf en behandeling. Dat kreeg deze vestiging van Pluryn in september 2009 te horen van het Ministerie van VWS. “Dat betekent dat we de al aanwezige medische en psychosociale dienstverlening nu helemaal vergoed krijgen. Het is een erkenning van onze werkwijze,” vertelt Jetty den Hartog, hoofd Behandeling van Werkenrode. “Cliënten houden de medische zorg en de behandeling die ze al hebben. En het blijft voor Werkenrode betaalbaar.” De bestaande voorzieningen vallen voortaan onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

“Pluryns Werkenrode Jongeren heeft het altijd belangrijk gevonden dat die voorzieningen voor alle cliënten aanwezig waren. Ook al kregen we ze maar gedeeltelijk vergoed. Wij hebben bijvoorbeeld een eigen revalidatiearts en bieden Psycho Sociale Therapie (PST). Die dienstverlening dreigde echter onbetaalbaar te worden. Gelukkig is dat veilig gesteld. Wij zien dit als een erkenning voor onze werkwijze. Voordat we de toelating Verblijf en Behandeling kregen, hadden we eigenlijk onvoldoende middelen om aan de eisen voor cliënten met een uitgebreider Zorg Zwaarte Pakket (ZZP) te voldoen,” zegt Den Hartog.

“Nu betaalt de AWBZ veel voorzieningen zoals de medische zorg en de medicatie, die eerst onder zorgverzekeraars vielen. Dit heeft positieve gevolgen voor afstemming van de zorg rond een cliënt en voor de kwaliteit. De ouders van onze cliënten moeten hiervoor wat zaken anders regelen. Pluryn heeft hen hierover geïnformeerd.”

Medische zorg
De AWBZ schrijft bijvoorbeeld voor dat Werkenrode de medische zorg levert. Hiervoor zijn contracten afgesloten met huisarts T. Duykers in Groesbeek en de praktijk Hamers/Meijerink in Nijmegen. Verder is er op het terrein van Werkenrode een medische dienst waar cliënten op het spreekuur kunnen komen. Den Hartog: “We begeleiden de cliënten bij het doktersbezoek, maar ook ouders mogen altijd aanwezig zijn bij afspraken met de huisarts.” De contacten met de specialisten vallen nog gewoon onder de ziektekostenverzekering.

Medicijnen
Voor de levering van medicijnen maakt Werkenrode Jongeren afspraken met de Maartensapotheek. Den Hartog: “We zijn erg blij met deze afspraak. De Maartensapotheek heeft een goede naam en bewaakt als leverancier ook de kwaliteit van de medicatietoediening. De aanschaf van medicijnen gebeurde hiervoor via verschillende kanalen. Voor Werkenrode levert het werken met één leverancier een meer overzichtelijke situatie op. Het vermindert de kans op fouten.”

Over Werkenrode Jongeren, een centrale vestiging van Pluryn...
Werkenrode Jongeren heeft locaties in Groesbeek en Nijmegen en is er voor cliënten van 12 tot 23 jaar.  

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen