• Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2011
  • Jubileumjaar Pluryn locatie Jan Pieter Heije begint met foto expositie

Jubileumjaar Pluryn locatie Jan Pieter Heije begint met foto expositie

21 feb 2011

 

Honderd jaar inzet voor mensen met licht verstandelijke handicap

Meer dan honderd jaar geleden kwamen in Arnhem een aantal sociaal bewogen mensen bij elkaar. Zij vonden dat er een huis voor kinderen met een verstandelijke handicap moest komen. In 1911 was het zover: de opening van Jan Pieter Heije in Oosterbeek. In een eeuw tijd kan veel veranderen, maar Jan Pieter Heije staat nog steeds voor hetzelfde: ondersteuning van jongeren met een (licht) verstandelijke handicap. Op 1 maart 2011 viert deze locatie van Pluryn het 100-jarig bestaan. Iedereen is van 16.00 – 17.00 uur welkom aan de Utrechtseweg 316. Het jubileumjaar begint met de opening van de foto-expositie ‘Jan Pieter Heije in beeld.’

Fotograaf Ria van Remmerden fotografeerde de jongste cliënt en een aantal oud-bewoners: mannen en vrouwen, van 6 tot 84 jaar. Van Remmerden is clusterleider bij de Pluryn locatie Jan Pieter Heije. Deze serie portretten is haar afstudeerproject voor de fotovakschool. Bij iedere foto staat een persoonlijk verhaal over de afgebeelde persoon.
Van Remmerden: “Natuurlijk heb ik ze allemaal uitgenodigd om bij de start van het jubileumjaar aanwezig te zijn. Het valt me op dat de oud-bewoners mooie herinneringen aan hun tijd bij Jan Pieter Heije hebben. Ze praten allemaal over die goede oude tijd.”

Joukje, oud cliënt van Jan Pieter Heije (foto: Ria van Remmerden)

Startkapitaal
Jean Emile van Renesse zou blij zijn om dat te horen. Hij was de oprichter van Jan Pieter Heije en een zeer sociaal bewogen man. In zijn tijd bestond er alleen maar een instituut voor kinderen van rijke ouders. Van Renesse vond dat er ook een opvang moest komen voor onbemiddelde kinderen. Zijn inspanningen leverden een startkapitaal van 4.223,36 gulden op. Dit bedrag legde de basis voor Jan Pieter Heije.

Kinderliedjes
Van Renesse was een bewonderaar van de arts Jan Pieter Heije (1809-1876). Deze veelzijdige man heeft veel bekende (kinder)liedjes geschreven, zoals ‘De Zilvervloot’ (Piet Hein), ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ en ‘Een karretje op de zandweg reed.’ Naar deze man noemde Van Renesse zijn initiatief.
Honderd jaar later staat deze vestiging van Pluryn nog steeds voor hetzelfde ideaal. Kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap helpen bij wonen, opvoeding, onderwijs en werk.

Jan Pieter Heije

Feesten
September 2011 wordt de grote feestmaand. De Pluryn locatie Jan Pieter Heije heeft dan een serie feesten gepland voor verschillende doelgroepen: cliënten, ouders en verwanten, medewerkers en natuurlijk de externe relaties van Pluryn. Want meer dan ooit maken mensen met een handicap deel uit van de maatschappij. Ze doen gewoon mee in de samenleving.

Ibrahim (Foto: Ria van Remmerden)

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen