Aelimius leert omgaan met stress en emoties

"Ik begreep niet dat ik hulp nodig had..”

Aelimius (15) leert omgaan met stress en emoties

Afgelopen maand had Aelimius zijn eerste PMT-sessie. Eindelijk krijgt hij de hulp die hij nodig heeft. En hij zit er heel positief in. “Ik heb professionele hulp nodig”, weet hij. “Dit zag ik eerst zelf helemaal niet in hoor. Ik voelde mij in de steek gelaten. Maar het afgelopen jaar heb ik geleerd dat ik aan mijzelf moet werken, om beter met mijn emoties om te gaan.”

PMT is een ervaringsgerichte therapie voor mensen met psychisch een/of psychosociale problemen. Daarbij is veel aandacht voor bewegen in de vorm van sport en spel of ontspanningsoefeningen. “De therapeut kijkt hoe ik reageer op stress”, legt Aelimius uit. “Laatst speelden we een voetbalspel. Je moest zo hard mogelijk op de muur schieten. Elke muur die je raakt is een punt. Degene met de meeste punten wint.”

Gezonde spanning in je lijf
Zo’n voetbalspel klinkt niet als een heel ingrijpende therapie. Maar Aelimius vertelt dat hij tijdens zo’n spelletje toch gezonde spanning opbouwt in zijn lijf. “Ik wil toch het liefst winnen.” Na de sessie bespreekt hij de spanningsopbouw met de therapeut en bedenken ze hoe hij daar het best mee om kan gaan. Dit kan hij dan in de toekomst ook in stressvolle situaties toepassen. Want in het verleden ging hij daar niet altijd even goed mee om. “Ik ben vroeger veel gepest”, vertelt Aelimius. “En op mijn elfde kwamen ze er ook nog achter dat ik epilepsie had. Daarom was mijn jeugd niet altijd even makkelijk.” Het duurde een paar jaar voordat er een goede balans in Aelimius’ medicatie was. Een frustrerende periode. Maar toen in de zomer voordat hij naar de middelbare school ging zijn ouders uit elkaar gingen, liep het pas echt uit de hand. “Ik had het heel moeilijk met de scheiding. Ik begreep het niet en voelde mij in de steek gelaten. Hierdoor was ik vaak boos en ging ik schoppen en slaan. Er was geen deur meer heel in ons huis. Daar schaam ik mij nu wel voor.”

Vertrouwen in mensen
Aelimius kwam terecht bij een crisiscentrum. Daar zat hij helemaal niet op z’n plek. Door alle stress werden de epileptische aanvallen ook erger. Op den duur kon hij niet meer naar school. Begin dit jaar kwam hij terecht bij de dagbehandeling van Pluryn in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Vijf dagen in de week komt Aelimius met de taxi naar Arnhem, waar hij begeleiding krijgt en sinds kort ook psychomotorische therapie (PMT) volgt. “Ik heb hier met de begeleiding veel gesproken over mijn thuissituatie en mijn verleden. Hierdoor durf ik mensen weer meer te vertrouwen en kan ik mijn emoties beter uiten. Omdat ik minder dingen opkrop, gaat het met mijn epilepsie ook een stuk beter.” Door deze positieve ontwikkelingen durft Aelimius ook weer voorzichtig vooruit te kijken. “Ik hoop dat ik snel weer terug naar school kan”, vertelt hij. “Zodat ik zonder stress en gedoe een toekomst kan opbouwen.”

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen