Testimonial-Angela

"Ik kan nu beter uitleggen wat ik voel als ik boos ben"

Angela krijgt hulp uit verschillende hoeken

Angela (15) praat niet makkelijk over wat ze moeilijk vindt en waar ze hulp voor krijgt. Haar moeder Sandra licht toe: “Samen met gezinsbegeleider Anouk werken we eraan dat Angela soms moeilijk kan luisteren en woedeaanvallen heeft. Ze leert zelfstandiger worden en heeft haar woede meer onder controle. Ik ben heel blij met de hulp en zou niet zonder kunnen.”

Angela doet een groot beroep op haar moeder door haar voortdurend te claimen en om bevestiging te vragen. Volgens Sandra heeft Angela dat altijd gehad. “Ze heeft ook last van verlatingsangst, maar zal toch moeten leren dat ze niet 24 uur per dag bij mij kan zijn.” Het gezin krijgt sinds een jaar Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG) en Angela gaat twee jaar op maandag, dinsdag en donderdag voor dagbehandeling naar de Pluryn-locatie aan De Gaullestraat in Doetinchem.

Eigenheid en zelfvertrouwen

Met de dagbehandeling wordt Sandra even ontzien. “Op andere plekken is Angela vaak rustig, maar thuis is alles zo vertrouwd dat ze daar boos durft te worden.” Op de dagbehandeling leert Angela hoe ze kan omgaan met dingen die ze moeilijk vindt. “Ze werkt daar ook aan doelen om haar eigenheid en zelfvertrouwen te vergroten en te leren de verschillende emoties bij zichzelf te herkennen”, aldus gezinsbegeleider Anouk.

Hiervoor volgt Angela sinds kort ook Psycho-Motorische Therapie (PMT). “Iedere maandag praat ik over mijn emoties om te leren hoe ik er beter mee kan omgaan”, vertelt Angela. “De laatste keer ging het erover dat ‘stop’ echt ‘nee’ is. Ik kan nu beter uitleggen wat ik voel als ik boos ben.” Met zoveel ondersteuning is het belangrijk alles goed op elkaar af te stemmen en dat gebeurt dan ook. Anouk: “Samen hebben veelvuldig overleg om het gezin optimaal te ondersteunen. We willen graag integraal samenwerken; alles hangt met elkaar samen.”

Vooral veel liefde
Anouk werkte eerst volgens de methodiek van IOG. Daarbij maakte Angela en haar moeder stappen, maar Sandra merkte ook haar dochter snel terugviel in oud gedrag. “We zijn nu overgestapt op de methodiek van Geweldloos verzet, binnen Pluryn noemen we dat Verbindend gezag”, vertelt Anouk. “Hierbij train ik ouders sterker te gaan staan en de problemen van hun kind op andere manier te benaderen. Met Sandra en Angela zitten we nu nog in de beginfase. We hebben het probleemgedrag in kaart gebracht en weten waar we acties op kunnen ondernemen. Dat gaan we nu doen.”

Volgens Sandra lijkt haar dochter jonger dan ze is en moet ze leren meer dingen zelf te doen. Angela zegt dat ze dat nog erg spannend vindt. “Het gaat stapje voor stapje, we kijken hoe het gaat. Ik hoop dat ik het later niet meer nodig heb, maar dat zal nog wel even duren.” Sandra kijkt trots naar haar dochter en zegt glimlachend: “We botsen vaak, maar er is vooral heel veel liefde.”
 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

(Jong)volwassenen met een complexe zorgvraag hebben vaak extra hulp nodig om zichzelf te redden in de maatschappij.
2

Behandelplan

Na aanmelding bij Pluryn stelt de (jong)volwassene, samen met de begeleiding en familie een behandelplan op.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de (jong)volwassene met therapie, trainingen en ondersteuning stap voor stap aan meer zelfstandigheid.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen