Testimonial-Duncan-def

“Straks komen mijn ouders gewoon bij mij koffie drinken”

Duncans transformatie naar zelfstandigheid verloopt heel goed

Duncan (19) gaat hoogstwaarschijnlijk als eerste van vier broers uitvliegen. Zijn moeder Bea (42) pinkt een traantje weg: “Het voelt heel dubbel. Hij wil heel graag zelfstandig worden, maar ik vind het zo moeilijk om hem los te laten.” Best logisch als je bedenkt dat Bea in de afgelopen jaren vierentwintig uur per dag thuis was om haar zoon de begeleiding te kunnen geven die hij zo hard nodig heeft.

Van kleins af aan is Duncan anders. Hij werd drie maanden te vroeg geboren en ging ziekenhuis in en uit. Hoe ouder hij werd, des te meer begeleiding hij nodig had. “Ik ben best druk en laat niet met mij sollen”, weet Duncan. Na vele onderzoeken kreeg hij te horen dat een gedrags- en ontwikkelingsstoornis heeft. De meeste problemen hiervan ondervond hij op school en op de woongroepen waar hij terecht kwam. “Duncan is uiteindelijk weer thuis komen wonen, omdat hij bij ons het best functioneert”, vertelt Bea.

Leren
Maar iemand die vierentwintig uur per dag in de gaten gehouden moet worden, is een hele belasting voor een gezin met vier opgroeiende jongens. Toen Duncans onverwachte agressieve uitingen de spuigaten uitliepen, kwam er ambulante hulp van Pluryn. Duncan is enthousiast: “Drie keer per week ga ik op pad met één van mijn begeleiders. Dan leer ik over communiceren met anderen, omgaan met geld en reizen met openbaar vervoer.” Zaken die Duncan nodig heeft, om straks een zo zelfstandig mogelijk leven op te bouwen.

Transformers
“Ik voel wel dat ik anders ben” vertelt Duncan ernstig. Soms maakt het mij niet uit, maar soms word ik er somber of verdrietig van. Het is ook lastig om vrienden te maken.” Vaak moet Duncan zichzelf dan ook vermaken. Gelukkig heeft hij een grote passie die veel tijd in beslag neemt: Transformers. “Ik ontdekte Transformers een paar jaar geleden. De karakters uit de jaren tachtig vind ik het mooist. Het liefst verzamel ik ze allemaal, maar daar heb ik geen geld voor. Daarom maak ik ze zelf. Ik kan goed knutselen en tekenen, ook mijn ruimtelijk inzicht is prima. Dit combineer ik in het ontwerpen van bouwplaten voor Transformers.” Duncan maakte inmiddels zelf een stripboek over Transformers en hij heeft een map en een website vol ontwerpen voor Transformers. Meer dan vijftig heeft hij er al in elkaar gezet. En ze kunnen nog echt van modus veranderen ook!

Transformatie
Binnenkort gaat Duncan zelfstandiger wonen. Op een woongroep, met eigen kamer, gaat hij op eigen benen leren staan. “Dan kunnen mijn ouders bij mij koffie drinken”, lacht hij. “Over vijf jaar woon ik misschien wel in mijn eigen appartement. Ik hoop gewoon dat alles zo goed blijft gaan als nu. Dat ik een goede band met mijn ouders heb en naar een leuke dagbesteding ga. Misschien heb ik dan zelfs wel vrienden gemaakt.”

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen