Testiomonial-Esmee

“Mats heeft een speciale band met Esmée, ze voelen elkaar aan.”

Hond Mats on duty

Esmée(14) uit Jeugddorp De Glind heeft sinds anderhalf jaar een trouwe vriend: Mats. Mats is de hond van Dorien Hubertse (42) uit Ede. Meer kinderen uit De Glind hebben een maatje, sommige met een hond. Volgens Esmée is Mats écht de allerliefste hond.

Esmée roept Mats en Mats vleit zich tegen haar aan. Mats kijkt Esmée aan met de trouwste ogen die een hond maar kan hebben. “Wij horen bij elkaar”, lijkt hij te willen zeggen. En dat is ook zo volgens Dorien. Ze vertelt dat als Mats in De Glind komt, hij Esmée meteen opzoekt: “Mats heeft een speciale band met Esmée, ze voelen elkaar aan. Mats is een gevoelige hond en zoekt steun bij Esmée. En omgekeerd gebeurt dat ook.”

Meer maatjes
Esmee woont in een woongroep van Pluryn met negen kinderen, drie kinderen hebben een maatje met een hond. Nog wel meer kinderen in De Glind zouden een maatje met een hond willen hebben. Dorien: “Het leuke is dat de honden de kinderen op sleeptouw nemen. De kinderen ontdekken hoe lekker het is om naar buiten te gaan.”

Altijd leuk in Ede
Dorien woont in Ede met haar man en twee kinderen. Geregeld komt Esmée een dag langs. Volgens Dorien heeft hond Mats voor Esmée de weg gebaand naar het gezin. “Esmée hoort nu echt bij ons. We zien er altijd weer naar uit dat ze komt.” Esmée: “Ik vind het leuk in Ede. We gaan samen met de hond wandelen en we doen andere leuke dingen, zoals apporteren of zwemmen. Maar ik vind het ook leuk om met Maud en de hamster te spelen.”

Dieren kunnen goed luisteren
Esmée woont sinds twee jaar in Jeugddorp De Glind. Tot haar zesde woonde ze thuis. Trots vertelt Esmée dat haar moeder net als zij gek is op dieren: “Ze heeft twee katten en ze vindt Mats ook heel leuk.” Via twee jeugdzorginstellingen en een pleeggezin kwam Esmée in De Glind. Nu gaat het goed met Esmée. Er is rust. Esmée hoopt nog wel een paar jaar in De Glind te kunnen blijven wonen. Ze is er op haar plek, ook omdat er altijd dieren in de buurt zijn: “Ik help op de manege en ik heb twee keer in de week paardrijles. Het liefst wil ik later iets met paarden doen. En ik wil een hond. Ik vind het fijn dat dieren goed kunnen luisteren. Ze hoeven niks terug te zeggen.”
 
On duty
In De Glind komen via het project AmiGO zo’n 25 bezoekvrijwilligers, waarvan tien met een hond. Wie zich met zijn hond aanmeldt als bezoekvrijwilliger volgt in 3,5 dag een speciale cursus bij Pets4Care. Dorien: “Je leert er bijvoorbeeld om je hond ‘te lezen’. Daardoor weet je hoe je hond zich voelt in bepaalde situaties en kun je jongeren begeleiden in de omgang met de hond.” Esmée: “Mats is opgeleid tot hulphond, hij heeft ook een heel cool tuig waar ‘on duty’ op staat. Ik ben trots op hem.” 
 

Het AmiGO-maatjesproject:

1

Reden voor meedoen

Een jongere heeft behoefte aan een maatje, iemand bij wie de jongere zich op zijn gemak voelt en met wie hij of zij leuke dingen kan doen. 
2

Aanmelden

De begeleiding meldt de jongere aan bij AmiGO.
3

Op zoek naar een match

AmiGO gaat op zoek naar een match tussen de jongere en een maatje. Als er een hond betrokken is, kijkt AmiGO ook of de hond en de jongere bij elkaar passen. Maatjes met een hond volgen altijd een driedaagse opleiding bij Pets4Care.  
4

Samen leuke dingen doen

Het maatje en de jongere zoeken elkaar geregeld op en doen leuke dingen samen. AmiGO blijft nauw betrokken. 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen