Testimonial-Helena

“Ik had weinig respect en liefde voor mijzelf”

Helena (17) weet nu waar haar grenzen liggen

“Ik durfde geen nee te zeggen omdat graag aardig gevonden wilde worden”, vertelt Helena. “Ik deed daardoor dingen waar ik niet achter stond. Eigenlijk moest ik eerst van mijzelf leren houden. En nu weet ik dat ik goed genoeg ben, zoals ik ben. Ik heb van mijn fouten geleerd en geef veel beter mijn grenzen aan. Al met al ben ik er veel sterker uitgekomen.”

Helena woont vanaf haar vierde jaar niet meer thuis. In het buitenhuis van Plurynlocatie De Beele in Gietelo went ze momenteel aan zelfstandigheid. Bij De Bolster in Voorst volgt ze voortgezet speciaal onderwijs. Tot wel zeven verschillende locaties komt ze, als ze op haar vingers vlot de adressen telt waar ze de afgelopen jaren heeft gewoond. “Best wel veel, nu ik het zo op een rij zet”, vindt ze. “Misschien niet zo goed voor een kind, maar achteraf gezien heeft het mij toch wel de rust gegeven om te worden wie ik ben.”

Enthousiast en gastvrij
Helena heeft ADHD en wellicht was ze zonder alle hulp nog wel veel wiebeliger geweest. “Ik ben nogal onrustig in mijn hoofd”, bevestigt ze. “Mag ik trouwens even wat te drinken halen?”. Zonder op antwoord te wachten, sjeest ze op haar sokken de trap bij haar stagebedrijf af om achter de bar een glas water te tappen. “Helena is enthousiast, gastvrij en grappig”, vertelt arbeidscoach Marijke van Pluryns leerbedrijf Statie op het station in Apeldoorn. “We kunnen veel met haar lachen, maar wat betreft arbeidsvaardigheden en het omgaan met feedback kan ze nog wel wat leren.”

“Ik werk hier samen met mijn vriendin en dat is eigenlijk té gezellig”, vertelt Helena als ze met een glas drinken weer komt zitten. “Soms krijgen we de slappe lach waar de gasten bij zijn of we zingen heel hard met de muziek mee. Om daarin de juiste momenten te vinden, heb ik nog wel wat sturing nodig.” Maar bovenal heeft Helena het hartstikke naar haar zin bij Statie. Het leukst vindt ze de gezelligheid met gasten en koffiezetten. Al was alles bij de start van de stage natuurlijk hartstikke spannend. “Geld terugtellen bij de kassa vond ik bijvoorbeeld best moeilijk”, bekent Helena. “En ik was de hele tijd bang dat ik iets liet vallen.”

Alles met een glimlach
Maar juist deze uitdagingen zorgen ervoor dat Helena’s zelfvertrouwen groeit en ze steeds zelfstandiger aan het werk gaat. En bovenal doet ze alles met een glimlach. Want dat hoort erbij vindt ze: “Als ik met zorg de koffie inschenk dan wordt dat gewaardeerd door de gast en het geeft mij een goed gevoel.” 

Dacht Helena vroeger nog dat ze als zwerver onder een brug bij het derde paaltje links zou eindigen, dan heeft ze nu een heel ander en veel positiever toekomstbeeld voor ogen. “Ik heb hard geknokt voor een normaal leven en ik ben trots op hoe ik het nu voor elkaar heb. Ik ga naar school, loop stage, kook mijn eigen eten en doe mijn eigen was. Er zijn niet veel mensen van mijn leeftijd die dat kunnen. Maar ik heb geen papa en mama die mij van alles aanreiken, dus ik moet wel. En het is niet altijd leuk of makkelijk. Maar uiteindelijk wordt het dat wel, als je er zelf iets aan doet.” 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Jongeren met complexe problematiek hebben vaak te maken met een combinatie van gedrags- en hechtingsproblemen en een laag zelfbeeld. Dit kan veel oorzaken hebben, zoals verwaarlozing of uithuisplaatsing.  
2

Plan van aanpak voor behandeling

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken met therapie aan hun problemen. Bij voorkeur in een omgeving waarin structuur en regelmaat voorop staan.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Dit in combinatie met een baan of vrijwilligerswerk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen