18111PLU-SocialPost_Client_Apeldoorn_20Nov_600x1200

“Ik wist dat het in Nederland alleen maar slechter zou gaan”

Een andere omgeving helpt Jannus vooruit

Voor Jannus (17) was het even wennen, wonen op een boerderij  in Frankrijk: “Maar ik wist dat het thuis alleen maar slechter zou gaan. Toen mijn coach me twee opties gaf, wist ik meteen dat dit de juiste was.” Sinds de zomer verblijft Jannus bij La Mouline, een zorgboerderij van Tanja en Arno, waar hij in alle rust aan zijn problemen werkt: “Ik leer hier op een heel andere manier naar het leven kijken.”

Jannus was nog jong, pas 14 jaar, toen zijn leven door een traumatische ervaring werd getekend. Met allerlei gevolgen van dien: “Ik ging steeds minder naar school. Had gewoon geen zin meer. Ging om met vrienden die nu geen vrienden blijken te zijn.” Het gaat van kwaad tot erger als hij ook nog gaat blowen: “Daardoor kreeg ik op een gegeven moment woedeaanvallen. Dan sloeg ik tegen een kast, of een muur. Ik heb er nu nog littekens van.” Het duurde niet lang totdat de maat vol was: “Mijn moeder kon het niet meer aan en wilde me niet meer in huis hebben. Na een korte periode bij mijn oom en mijn nicht, kwam ik in de crisisopvang terecht.” 

Andere omgeving
Ook daar gaat het niet goed met Jannus: “Uiteindelijk stelde mijn coach een verblijf bij La Mouline, onderdeel van het buitenlandproject Entr’acte van Pluryn, voor.” Tanja: “Met Entr’acte worden jongeren ongeveer 6 maanden uit hun sociale context, vaak onderdeel van het probleemgedrag, weggehaald en geplaatst in een gezinshuis in het buitenland.” Daar is het terug naar de basis: “In Nederland heb je te maken met zoveel prikkels. Hier is dat een stuk minder; geen mobieltjes en alleen in overleg toegang tot het internet.” Jannus: “Ik volg hier onderwijs op maat en werk met een duidelijk dagprogramma aan mijn doelen. Meehelpen op het land en bij de dieren is daarin een belangrijk onderdeel.” Tanja: “Het werken op het land is iets wat jongeren vaak niet zelf zouden kiezen: het is saai, vies, koud of juist te warm. Maar juist dat werk zorgt voor gesprekken die je normaal gesproken niet zo snel zou voeren.”

Plek gevonden

Die aanpak werkt ook bij Jannus: “Ik moest echt even wennen toen ik hier aankwam. Nu ik mijn plek hier gevonden heb, leer ik steeds meer over mezelf. Ik weet nu dat wat ik voorheen deed, ook anders en beter kan.” Tanja: “Wat Jannus zich inmiddels heel goed beseft, is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Dat is een belangrijke stap in zijn traject.” Binnenkort gaat Jannus een week ‘op vakantie’ naar huis. Tanja: "Ook daar is dan - als het goed is - het één en ander veranderd. Tegelijkertijd met een traject van de jongere in het buitenland, gaat ook het gezin thuis aan de slag met een vorm van gezinstherapie." 
Jannus heeft er in ieder geval vertrouwen in: “Ik kijk er naar uit om met kerst thuis te zijn. Ik ga mijn moeder laten zien dat ik niet meer terug ga vallen in oude patronen.”

Meer informatie over Entr'acte? Klik hier.

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken met therapie en begeleiding aan hun problemen. Dat doen ze bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen