Testimonial-Jort

“Jort leert bij Heimdal van andere kinderen”

Dagbehandeling, ondersteuning thuis en logeren bij KDC Heimdal

Bij Jort thuis rijdt van maandag tot vrijdag om 8.00 uur de taxi voor. Jort (14 jaar) gaat dan naar kinderdienstencentrum (KDC) Heimdal in Eindhoven. Jort heeft het Angelman syndroom, een ernstige meervoudige beperking. Iedere vrijdag logeert Jort bij logeerhuis De Roskam, onderdeel van KDC Heimdal.

Claar, de moeder van Jort: “Jort logeert graag bij de Roskam, hij krijgt er alle aandacht, heeft leuke kinderen om zich heen en leert van alles, zowel van de begeleiding als van zijn groepsgenoten. Jort heeft de ontwikkeling van een kind van 18 maanden. Je kunt je voorstellen hoe groot de verrassing was toen Jort vorig jaar in een museum op een onbewaakt ogenblik ineens zelf met zijn rolstoel wegreed. Voor ons zijn dat soort kleine succesjes heel groot. Waarschijnlijk deed hij zijn groepsgenoten na met wie hij veel samen is bij Heimdal, zowel in de dagopvang als in het logeerhuis. Soms hebben ze nu een soort rolstoeltikspel.”

24-uurszorg
Jort is het tweede kind in een gezin van drie. Claar: “Hij kwam kort na mijn oudste zoon, ik zag ze al als dikke vrienden die later samen op stap zouden gaan.” Helaas bleek al snel dat er iets niet goed met hem was. Al na drie weken moest hij naar het ziekenhuis omdat hij slecht dronk. Claar wist toen nog niet wat het gezin te wachten stond. “Het was nog te vroeg voor een diagnose, maar duidelijk was al wel dat er iets niet klopte. Door de jaren heen werden de problemen groter. Jort leerde niet gewoon eten, ging niet praten, kreeg epileptische aanvallen, sliep slecht, werd niet zindelijk en bewoog slecht. Dat is nog steeds zo, hoewel hij zich in een langzaam tempo steeds wel ontwikkelt. Hij heeft 24-uurszorg nodig."

Dagbehandeling, begeleiding thuis en logeren
Op KDC Heimdal krijgt Jort dagbehandeling en gaat hij naar het logeerhuis. Ook krijgt hij vanuit Heimdal begeleiding thuis. Claar: “Het is een kleinschalig centrum, dus hij ziet steeds dezelfde mensen. Dat is fijn voor Jort en ook voor ons. Ik merk dat hij er op Heimdal echt bij hoort. Ondanks dat Jort maar beperkt kan communiceren met andere kinderen, is hij er op zijn gemak. Hij kan er spelen, volgt muziektherapie en zwemt er één keer per week in het inpandige zwembad. Hij leert ook van alles, zo kan hij nu pictogrammen begrijpen, waardoor het leven hem nu niet meer overkomt. Met pictogrammen leggen we hem uit wat er gaat gebeuren.”

Sinds Jort zes jaar is, logeert hij ook in het logeerhuis van het kinderdienstencentrum. Dat was volgens Claar best heel wat. “Ik vond het moeilijk, maar zie nu dat het echt iets toevoegt voor hem. Net als een logeerpartij of zomerkamp voor mijn andere kinderen. Het is fijn om met andere kinderen leuke dingen te doen, ook als je een ernstige verstandelijke beperking hebt. Het is voor Jort ook een belangrijke stap op weg naar de toekomst. Er komt een moment dat hij niet meer bij ons zal wonen. Nu kan hij alvast wennen aan een andere situatie.”

Zorg bij Heimdal

1

Gezin zoekt ondersteuning

De zorg voor een kind met een ernstige meervoudige beperking thuis is heel intensief. Ouders zoeken een oplossing om de druk op het gezin te verlichten.
2

Alles op één plek

Een logische stap is om dagbehandeling, zorg thuis en logeren op elkaar aan te laten sluiten. Dat kan bij KDC Heimdal.
3

Wat is belangrijk?

De mensen van Heimdal kijken samen met ouders naar wat belangrijk is voor hun zoon of dochter.
4

Samen afspraken maken

Ouders en Heimdal maken afspraken over de invulling en het aantal dagen en eventueel nachten zorg.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen