MST-Gezin

Ik wilde niet tegen mijn zoon vechten, maar juist samen de strijd aangaan

Multi Systeem Therapie voorkomt uithuisplaatsing van Anita’s zoon

“In nog geen twee weken tijd verloor ik alle grip op mijn toen zeventienjarige zoon”, blikt Anita (48) terug op haar gezinssituatie amper een jaar geleden. “Nadat hij in alle deuren gaten had geslagen en met een hamer zijn kast te lijf ging, was ik gewoon bang voor mijn eigen kind.” Anita kwam uiteindelijk voor de loodzware beslissing te staan: uithuisplaatsing of een crisisinterventie thuis.

“Dat je zo bang kan zijn voor je eigen kind is bizar, maar vooral heel verdrietig”, verzucht Anita. “Ik wilde van die angst af. Daarom heb ik toch gekozen voor het intensieve thuistraject middels Multi Systeem Therapie van Pluryn. Ik wilde niet langer tegen mijn zoon vechten, maar juist samen met hem de strijd aangaan. En het was mijn laatste poging om ons gezin het verdriet van een uithuisplaatsing te besparen.”

Sociale en praktische problemen
Anita heeft als alleenstaande moeder van vier kinderen (25, 18, 12 en 10 jaar) het gezinsleven prima op de rit. Wel komt ze bij de opvoeding van haar middelste zoon regelmatig voor uitdagingen te staan. Jouri vertoont van kleins af aan afwijkend gedrag. Na enkele jaren van onderzoek wordt bij hem ADHD vastgesteld. “Achteraf gezien een onjuiste diagnose”, weet Anita. “Uit recente onderzoeken blijkt dat Jouri licht verstandelijk beperkt is. Hierdoor loopt hij in het dagelijks leven tegen sociale en praktische problemen aan.

Pubertijd
De problemen verergeren in de pubertijd. In eerste instantie heeft Anita dat eigenlijk niet door. Elk kind is anders en door de pubertijd weet je soms ook niet wat erbij hoort en wat niet. Jouri is een jongen die moeilijk nee kan zeggen en graag de grenzen opzoekt. Met een vriend van zijn nieuwe school wordt hij betrapt op het plegen van inbraken. “In dezelfde tijd lopen ook thuis de emoties en agressie steeds hoger op”, vertelt Anita. Wanneer Jouri na enkele woedeaanvallen in zijn eigen huis wederom wordt opgepakt voor een inbraak, is voor Anita de grens bereikt.

Gehoord en gesteund
Na zes maanden van intensieve gezinsbegeleiding, waarbij naast moeder en zoon ook de drie andere kinderen, opa en oma, vrienden, school, werk, reclassering en wijkagent worden betrokken, heeft Anita de teugels inmiddels weer zelf in handen. “Vanaf het begin van het traject voelde ik mij gehoord en gesteund. Bij problemen kon ik dag en nacht bellen, vertelt ze. “Ook werd er direct een duidelijke aanpak neergezet. En doordat we samenwerkten met iedereen uit onze omgeving was het voor Jouri ook allemaal heel duidelijk en kreeg hij overal dezelfde boodschap.” Jouri kreeg zelf ook behandeling, waarbij hij bijvoorbeeld werkte aan het herkennen van zijn gevoel voor spanning en hoe hij daarmee om moet gaan.

Kracht
“Het ging natuurlijk niet allemaal gelijk weer van een leien dakje”, vertelt Anita. “Maar een tussentijdse woedeuitbarsting van Jouri betekende voor mij wel de ommekeer. In plaats van bang, werd ik op dat moment zelf ook ontzettend kwaad. Het was alsof de tijger in mij wakker werd. Ik voelde alleen nog maar kracht. Vanaf dat moment nam ik de controle weer over. En tot de dag van vandaag respecteert Jouri mijn gezag en zijn we als gezin weer tot elkaar gekomen.”

1
2
3
4

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen