Testimonial-Martin

Aan fietsen sleutelen en klimmen als uitlaatklep

Martin woont weer thuis dankzij dagbehandeling

De zestienjarige Martin gaat sinds afgelopen zomer iedere dag na school naar de dagbehandeling en fietsenwerkplaats van Pluryn Presikhaaf in Arnhem. Door de dagbehandeling kan hij weer thuis wonen bij zijn moeder. En dat hij met zijn begeleider Hendry op de fiets de Mont Ventoux gaat beklimmen is nu al een succes.

Uiterst geconcentreerd is Martin bezig met het opknappen van zijn mountainbike. Eigenlijk is het de oude fiets van de vriend van zijn moeder. “Het zou leuk zijn als ik samen met hem kan fietsen, na de Mont Ventoux. Ik heb dan mijn eigen fiets en hij kan misschien weer op deze mountainbike.” Wielrennen is ontzettend leuk, heeft Martin gemerkt. Maar samen met een fietsmaatje is toch het leukst.

Op dit moment fietst Martin wekelijks met zijn begeleider Hendry om te trainen voor het hoogtepunt in juni, als ze samen met zo’n 130 andere jongeren, buddy’s en begeleiders van Pluryn de Mont Ventoux beklimmen. “Het is goed om je ergens op te richten”, zegt Hendry. “Jongeren als Martin horen vaak vooral wat ze niet kunnen. Met zo’n evenement en de trainingen bouwen ze iets op en het succes stimuleert op een positieve manier.”

Niet te snel fietsen
Martin gaat naar het Vierbeek College, een school voor voortgezet speciaal onderwijs op het terrein van Jan Pieter Heije in Oosterbeek. Daar kreeg hij daar de vraag mee te doen aan de Equipe Mont Ventoux. Waar de meeste deelnemers in een woongroep op het terrein van Jan Pieter Heije wonen, is dat bij Martin niet het geval. Daardoor leek het even lastig. Gelukkig wilde fanatiek fietser Hendry zijn buddy worden. Op donderdag fietst Martin nu met de groep in Oosterbeek, op sommige zaterdagen trekt hij er met Hendry op uit.

Ze maken steeds meer kilometers en dat gaat telkens beter. Het tweetal haalt herinneringen op aan de eerste tochten: “De eerste keer ging Martin er als een speer vandoor met zo’n dertig kilometer per uur”, zegt Hendry. “Na een half uur kwam hij daar wel op terug. Het is de kunst om niet te snel te gaan en op tijd te eten. Als je honger hebt, ben je te laat”, zegt Hendry. “En je moet blijven drinken” beaamt Martin, “dat heb ik wel geleerd.”

Iedereen komt boven

Martin vindt het leuk om aan fietsen te sleutelen en is handig met hout en metaal. Mogelijk gaat hij daar ook in verder. “Martin komt trouw naar de dagbehandeling”, zegt Hendry. “Ik ben echt trots op hem.” Hendry doet voor het eerst mee aan de Equipe Mont Ventoux, maar heeft gehoord dat iedereen boven komt. “Desnoods met een duwtje in de rug van de laatste begeleiders. Martin en ik zitten tussen de snelle en langzame fietsers.”

Na de Mont Ventoux kunnen de jongeren de gesponsorde fietsen voor 150 euro overkopen. “Veel jongeren hebben het virus dan echt te pakken en de kans is groot dat ze blijven fietsen”, weet Hendry. “Samen met vrienden of de buddy, of ze doen een jaar later weer mee. Dat is niet alleen gezellig, het is ook gezond om veel te bewegen.”

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap. 
  
 
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen