“Ik heb nu alles wat ik wil en ben helemaal klaar voor de toekomst”

Riekie vertelt over woontraining bij Pluryn

Boodschappen doen, koken, wassen, een baan… Riekie (18) is er maar druk mee. En dan slokt haar hobby – hiphop streetdance – ook nog de nodige energie op. De Tielse vindt het allemaal heerlijk. Dankzij haar eigen doorzettingsvermogen en ondersteuning van Pluryn is ze eindelijk waar ze wil zijn: zelfstandigheid.

Nog maar vier jaar geleden zag het er allemaal niet zo rooskleurig uit voor Riekie. Ze woonde samen met haar moeder en zusje in Tiel, maar had thuis bijna constant ruzie. “Ik heb het nodige meegemaakt als kind”, vertelt ze. “Mede daarom werd ik heel snel boos, raakte ik geïrriteerd om de kleinste dingen. Mensen van maatschappelijk werk kwamen langs en zeiden dat ik het beter was als ik ergens anders ging wonen.”

Dat ‘ergens anders’ werd in eerste instantie Pluryn in Oosterbeek. “Daar hadden ze meteen plek voor mij. Ik weet nog dat ik dacht: Het is niet leuk dat ik uit huis moet, maar het is beter zo. Serieus, hoor, ik weet niet hoe het met me was afgelopen als ik toen geen hulp had gekregen…”

Training
Na exact twaalf weken in Oosterbeek verhuisde de Tielse naar een leefgroep in Elst. Riekie: “Ik woonde daar met andere jongeren in één huis. 24 uur per dag en zeven dagen per week was er begeleiding. Die hielpen me met van alles, zoals mijn boosheid onder controle krijgen. Ik had ook vaak gesprekken met mijn moeder, om de band te herstellen.”

Een jaar geleden was Riekie klaar voor de volgende stap. Terug naar Tiel, terug naar haar vertrouwde omgeving, waar ze ging wonen in een trainingshuis van Pluryn. Hier leren vijf jonge mensen hoe het is om op eigen benen te staan. “We hebben allemaal een eigen kamer en delen de keuken en woonkamer”, vertelt Riekie. “Er is wel begeleiding, maar alleen tijdens bepaalde uren. We leren echt zelfstandig te zijn. Wekelijks krijgen we bijvoorbeeld boodschappengeld, waarmee we die week rond moeten komen.”

Diploma
Het is slechts een greep uit de handvatten die het trainingshuis Riekie biedt, voordat ze binnenkort haar eigen woning mag betrekken. Bij die gedachte begint ze te stralen. “Als je ziet waar ik vandaan kom… Ik heb nu alles wat ik wil: een mbo-diploma detailhandel, een leuke baan bij een schoenenwinkel, goed contact met mijn familie en het vooruitzicht op mezelf te wonen. Ik vind het wel een prettige gedachte dat ik dan nog ambulante hulp kan krijgen van Pluryn. Dat er zo nu en dan iemand langs komt om me te helpen. Samen met mijn familie ben ik helemaal klaar voor de toekomst!”
 

Riekie's traject

1

Riekie verblijft bij Pluryn in Oosterbeek

Nog maar vier jaar geleden zag het er allemaal niet zo rooskleurig uit voor Riekie. Ze woonde samen met haar moeder en zusje in Tiel, maar had thuis bijna constant ruzie. "Mensen van maatschappelijk werk zeiden dat ik het beter was als ik ergens anders ging wonen.” Dat ‘ergens anders’ werd in eerste instantie Pluryn, locatie Jan Pieter Heije in Oosterbeek.
 
2

Riekie gaat in een buitenhuis wonen

Na twaalf weken in Oosterbeek verhuisde de Tielse naar een leefgroep in Elst. Riekie: “24 uur per dag en zeven dagen per week was er begeleiding. Die hielpen me met van alles, zoals mijn boosheid onder controle krijgen. Ik had ook vaak gesprekken met mijn moeder, om de band te herstellen.”
 
3

Riekie volgt de training begeleid wonen

Een jaar geleden was Riekie klaar voor de volgende stap. Terug naar Tiel, terug naar haar vertrouwde omgeving, waar ze ging wonen in een trainingshuis van Pluryn. Hier leren jonge mensen hoe het is om op eigen benen te staan.
 
4

Riekie is klaar voor zelfstandig wonen met begeleiding

“Ik heb nu alles wat ik wil: een mbo-diploma detailhandel, een leuke baan bij een schoenenwinkel, goed contact met mijn familie en het vooruitzicht op mezelf te wonen. Ik vind het wel een prettige gedachte dat ik dan nog ambulante hulp kan krijgen van Pluryn."

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen