Testimonial-Shaquile

"Hier heb ik een betere toekomst.."

Shaquille maakt van zijn passie zijn toekomst

“Mijn moeder hoorde dat de scholen hier beter zijn dan op Sint Maarten”, vertelt Shaquille (16). “En omdat ik best wat problemen had kwam ik vier jaar geleden dus naar Nederland.” Het was voor Shaquille behoorlijk wennen om zonder zijn moeder in een vreemd land te wonen. Vanuit zijn oom en tante verhuisde hij naar verschillende instellingen. Een jaar geleden kwam hij naar De Beele in Voorst. Daar voelt hij zich eindelijk op zijn plek.

Shaquille kan nogal druk en rebels zijn. Maar bij De Beele is hij op de goede plek terecht gekomen. Hij kan er zichzelf zijn, gaat naar school, sport veel én er wordt naar hem geluisterd. “Ik leerde omgaan met moeilijke situaties”, vertelt hij. “Als mensen mij uitdaagden dan sloeg ik er altijd direct op. Nu lach ik erom of ik doe de persoon die mij plaagt na. Dan houdt het gepest namelijk vanzelf op.”

Passie voor auto’s
Die verandering in Shaquilles gedrag krijgt een vlucht als hem een bijzondere beloning in het vooruitzicht wordt gesteld. Shaquille heeft een enorme passie voor auto’s. Tijdens de jaarlijkse Autodag bij De Beele vertelt hij dat rijden in een Ford Mustang zijn droom is. Zijn begeleiders bedenken een speciaal beloningssysteem waarbij hij, na het behalen van gestelde doelen, een ritje in zijn droomauto mag maken.

Ford Mustang
“Ik ben toen hard aan het werk gegaan”, vertelt Shaquille. “Niet discussiëren als ik word aangesproken door de leiding, naar mijn kamer als dat moet en aan de slag met mijn agressieprobleem.” Binnen korte tijd haalt Shaquille alle doelen en geniet hij van een rit in een Mustang. Maar het mooiste is dat hij, ook na de beloning, goed gedrag blijft vertonen en de stijgende lijn in zijn ontwikkeling voortzet.

Stageplek
Shaquilles passie voor auto’s blijft een belangrijke rol in zijn groei spelen. Samen met andere jongeren van De Beele bezoekt dan ook hij een groot event voor (klassieke) auto’s. De begeleiding regelt daar dat ze mee mogen rijden met de sprint van klassiekers. Shaquille is de koning te rijk. Eenmaal in een positieve vibe, komt het geluk soms ineens vanzelf jouw kant op. Want zijn enthousiasme valt ook enkele toeschouwers langs de kant op. En zo gaat er een balletje rollen en verovert Shaquille een bijbaantje bij een autoliefhebber met een autobedrijf én eigen garage vol klassiekers.

Trotse moeder
“En mijn werk bestaat echt niet alleen uit auto’s poetsen en olie verversen”, vertelt Shaquille glunderend. “Ik werk bij beurzen en evenementen op racecircuits. Het is zo leuk dat ik met school nu ook de technische kant op ga, zodat ik later in een garage kan werken.” En zo maakt Shaquille van zijn passie zijn toekomst. Een toekomst die er tot voor kort minder rooskleurig uit zag. “Ik vond het heel moeilijk om in Nederland te gaan wonen”, bekent Shaquille. “Maar ik zou nu niet meer terug gaan naar Sint Maarten. Hier heb ik een betere toekomst en kan mijn moeder trots op mij zijn.”

 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen