Testiomonial-Stella

“Crisis betekent geen plek voor altijd. Ik ben hier gekomen voor betere hulp."

Het verhaal van Stella

Drie maanden verblijft Stella (11) nu in de observatiegroep Mercurius Crisis van Jan Pieter Heije in Oosterbeek. Deze Plurynlocatie biedt crisisopvang aan jongeren tussen de zes en de achttien jaar. “Crisis betekent geen plek voor altijd”, weet Stella. “Ik ben hier gekomen om betere hulp te krijgen.”

Mercurius Crisis is niet de eerste plek waar Stella een thuis probeert te vinden. Vanaf haar derde levensjaar hopt ze al heen en weer tussen crisisopvang, pleeggezin en gezinshuis.

Hartevader
“Mijn echte vader, mijn levensgever, heb ik nooit gekend”, vertelt het elfjarige meisje met de wijsheid van een volwassene. “Maar ik heb ook een pleegvader, die noem ik mijn ‘hartevader’ omdat hij als een vader voor mij zorgt en in mijn hart zit.”

Lange tijd woonde Stella bij het pleeggezin. Op negenjarige leeftijd vertoonde zij zoveel grensoverschrijdend gedrag dat de situatie in het pleeggezin onhoudbaar werd. Verblijf in een gezinshuis volgde. Maar nadat het ook daar misliep, kwam Stella toch weer in de crisisopvang terecht.

Mercurius Crisis in Oosterbeek kijkt wat Stella nodig heeft om verder te kunnen. Waarmee en hoe ze precies geholpen moet worden, vindt Stella lastig om onder woorden te brengen. “Ik vind het leuk om hier te wonen omdat ze hier duidelijk zijn. Dat vind ik fijn”, vertelt ze. “Want als mensen niet duidelijk zijn, weet ik niet wat ik moet doen.”

Nooit meer naar huis
“In principe bieden wij hier bed, bad en brood”, legt Saskia, persoonlijk begeleider bij Mercurius Crisis, uit. “De kinderen komen hier eerst tot rust, voordat ze doorgaan naar een vervolgplek.”
Stella gedijt goed in de groep van acht kinderen. Ze heeft haar eigen kamer en gaat elke dag naar school. Op de groep heerst een vast dagritme en de begeleiding heeft altijd oog op wat ze doet.

“Binnen deze kaders kan Stella goed functioneren. Ze voelt zich veilig en laat geen excessief gedrag meer zien” vertelt Saskia. “Maar Stella kan nooit meer thuis wonen. Vanwege hechtingsproblematiek en posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft zij zoveel begeleiding nodig dat dat gewoon niet meer gaat.”

Stella blijft dus onder de hoede van Pluryn. De volgende stap in het traject is de overstap van Mercurius naar Mars. Niet met een raket overigens. De groep Mars ligt gewoon aan de andere kant van het grasveld op het terrein van Jan Pieter Heije, tegenover Mercurius. “Zodra er plek is op Mars wil ik daar graag heen”, vertelt Stella. “Ik woon hier nog maar kort maar toch heb ik al wat vriendinnen bij Mars gemaakt. We kunnen het daar wel gezellig hebben met elkaar.”

Stella's traject:

1

Stella komt bij een pleeggezin

Lange tijd woonde Stella bij het pleeggezin. “Mijn echte vader, mijn levensgever, heb ik nooit gekend”, vertelt het elfjarige meisje met de wijsheid van een volwassene. “Maar ik heb ook een pleegvader, die noem ik mijn ‘hartevader’ omdat hij als een vader voor mij zorgt en in mijn hart zit.”

2

Stella verhuist naar een gezinshuis

Op negenjarige leeftijd vertoonde zij zoveel grensoverschrijdend gedrag dat de situatie in het pleeggezin onhoudbaar werd. Verblijf in een gezinshuis volgde. Maar ook daar liep het mis.
3

Stella komt bij crisisopvang Jan Pieter Heije

Mercurius Crisis in Oosterbeek kijkt wat Stella nodig heeft om verder te kunnen. “Ik vind het leuk om hier te wonen omdat ze hier duidelijk zijn. Dat vind ik fijn”, vertelt ze. “Want als mensen niet duidelijk zijn, weet ik niet wat ik moet doen.”
4

Stella is klaar voor een leefgroep met intensieve begeleiding

De volgende stap in het traject is de overstap van Mercurius naar Mars. Niet met een raket overigens. De groep Mars ligt gewoon aan de andere kant van het grasveld op het terrein van Jan Pieter Heije, tegenover Mercurius. “Zodra er plek is op Mars wil ik daar graag heen”, vertelt Stella.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen