Ervaringsverhaal-Entreacte

“Ik wist dat het in Nederland alleen maar slechter zou gaan”

Een andere omgeving helpt Tom vooruit

Voor Tom (17) was het even wennen, wonen op een boerderij in Frankrijk: “Maar ik wist dat het thuis alleen maar slechter zou gaan. Toen mijn coach me twee opties gaf, wist ik meteen dat dit de juiste was.” Sinds de zomer woont Tom in een gezinshuis, waar hij in alle rust aan zijn problemen werkt: “Ik leer hier op een heel andere manier naar het leven kijken.”

Tom was nog jong, pas 14 jaar, toen zijn leven door een traumatische ervaring werd getekend. Met allerlei gevolgen van dien: “Ik ging steeds minder naar school. Had gewoon geen zin meer. Ging om met vrienden die nu geen vrienden blijken te zijn.” Het gaat van kwaad tot erger als hij ook nog gaat blowen: “Daardoor kreeg ik op een gegeven moment woedeaanvallen. Dan sloeg ik tegen een kast, of een muur. Ik heb er nu nog littekens van.” Het duurde niet lang totdat de maat vol was: “Mijn moeder kon het niet meer aan en wilde me niet meer in huis hebben. Na een korte periode bij mijn oom en mijn nicht, kwam ik in de crisisopvang terecht.” 

Andere omgeving
Ook daar gaat het niet goed met Tom: Uiteindelijk kwam mijn coach met het voorstel om deel te nemen aan het Entr’acte project van Pluryn. Coach Dave: “Met Entr’acte worden jongeren ongeveer 6 maanden uit hun sociale context, vaak onderdeel van het probleemgedrag, weggehaald en geplaatst in een gezinshuis in het buitenland.” Daar is het terug naar de basis: “In Nederland heb je te maken met zoveel prikkels. Hier is dat een stuk minder; geen mobieltjes en alleen in overleg toegang tot het internet.” Tom: “Ik volg hier onderwijs op maat en werk met een duidelijk dagprogramma aan mijn doelen. Meehelpen op het land en bij de dieren is daarin een belangrijk onderdeel.” Dave: “Het werken op het land is iets wat jongeren vaak niet zelf zouden kiezen: het is saai, vies, koud of juist te warm. Maar juist dat werk zorgt voor gesprekken die je normaal gesproken niet zo snel zou voeren.”

Plek gevonden
Die aanpak werkt ook bij Tom: “Ik moest echt even wennen toen ik hier aankwam. Nu ik mijn plek hier gevonden heb, leer ik steeds meer over mezelf. Ik weet nu dat wat ik voorheen deed, ook anders en beter kan.” Dave: “Wat Tom zich inmiddels heel goed beseft, is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Dat is een belangrijke stap in zijn traject.” Binnenkort gaat Tom een week ‘op vakantie’ naar huis. Dave: "Ook daar is dan - als het goed is - het één en ander veranderd. Tegelijkertijd met een traject van de jongere in het buitenland, gaat doorgaans ook het gezin thuis aan de slag met een vorm van gezinstherapie." Tom heeft er in ieder geval vertrouwen in: “Ik kijk er naar uit om met kerst thuis te zijn. Ik ga mijn moeder laten zien dat ik niet meer terug ga vallen in oude patronen.”

Dit verhaal is geanonimiseerd. Meer informatie over Entr'acte? Klik hier.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen