Testimonial-Wytze

Wytze wilde later crimineel worden, niet leren en veel geld 'verdienen'

Na verblijf bij Pluryn weer positief doel voor de toekomst

Het is feest bij woongroep De Klif A van Plurynlocatie De Beele in Voorst. Wytze mag, ruim een jaar na zijn uithuisplaatsing, mee naar huis. Definitief. Zijn ouders halen hem op en brengen dozen vol gebak mee naar de woongroep waar hun zoon weer positieve doelen voor zijn toekomst stelde.

Bij het feestelijke gebak vloeien ook tranen, want het was niet niks om je kind weg te brengen. “Het voelt alsof je gefaald hebt,” weet moeder Nicole. “De kans om opnieuw te beginnen is geweldig, maar ook spannend.”

Prestatiedruk
Wytze komt uit een warm nest. Hij gaat gewoon naar school en speelt hij met zijn vriendjes. Dyslexie zorgt ervoor dat hij op school wat moeilijker meekomt dan zijn leeftijdsgenootjes. Tegen het eind van de basisschool gaat het mis. De prestatiedruk valt Wytze zwaar. Steeds vaker voelt hij zich overvraagd en tekortschieten.

Dit resulteert in heftige woedeaanvallen, afzetten tegen alle regels en respectloos gedrag. Het eerste jaar van zijn middelbare school maakt Wytze hierdoor niet af. Het gaat almaar slechter: “Ik hing stiekem hele nachten met vrienden op straat en haalde rottigheid uit,” bekent hij. “Het boeide mij niks. Ik wilde later crimineel worden. Dan hoef je niks te leren en verdien je toch geld.”

Zijn ouders zoeken wanhopig naar hulp, maar kunnen niet voorkomen dat de situatie escaleert. De kinderrechter legt verplichte behandeling op. Vader Dennis: “Wytze geloofde niet in de behandeling en daarom had die ook geen effect. Het hele gezin leed eronder en daarom besloten wij om Wytze uit huis te laten plaatsen.”

Vrijheid

Na de kerst kwam Wytze terecht bij De Hoenderloo Groep van Pluryn. “Het was een zware periode,” vertelt Wytze emotioneel. “Ik vroeg mijzelf af hoe het zo ver was gekomen waardoor ik op deze plek beland was.” Maar de strenge regels en het strikte dagritme doen Wytze beseffen wat hij op het spel zet. “Ik wil een normaal leven leiden. In Hoenderloo besefte ik pas dat een normaal leven thuis voor mij gewoon binnen handbereik ligt en wat voor geluk ik daarmee heb.”

Na vierenhalve maand bij de observatiegroep in Hoenderloo verhuist Wytze naar woonlocatie De Beele in Voorst. Hier woont hij met tien jongeren op een groep, gaat hij naar school en leert hij omgaan met prestatiedruk, gezag en vrijheden. “Hoe beter ik mij gedroeg, hoe meer vrijheid ik kreeg,” legt Wytze uit. “En nu begin ik helemaal opnieuw met een vrij leven en nieuwe doelen als school, stage en werk. Door voor mijn toekomst te kiezen, mag ik nu mee naar huis. Dat is het allerbelangrijkst.”

Wytze's traject:

1

De kinderrechter legt verplichte behandeling op

Die behandeling heeft geen effect. Zijn ouders besluiten om Wytze uit huis te laten plaatsen.
2

Wytze komt terecht bij De Hoenderloo Groep

De strenge regels en het strikte dagritme doen Wytze beseffen wat hij op het spel zet. 
3

Wytze verhuist naar De Beele in Voorst

Hier woont hij met tien jongeren op een groep, gaat hij naar school en leert hij omgaan met prestatiedruk, gezag en vrijheden.
4

Wytze gaat weer bij zijn ouders wonen

Wytze begint helemaal opnieuw met een vrij leven en nieuwe doelen als school, stage en werk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen