Hersenz: omgaan met hersenletsel bij jongvolwassenen

Kan ik ooit zelfstandig wonen, een goeie baan vinden of een relatie krijgen? Veel jongvolwassenen met hersenletsel hebben dit soort vragen. Hun mooie toekomst is door hersenletsel in één klap veranderd. Voor jongeren met een heel leven voor zich is dat vaak heel moeilijk te accepteren. Hersenz heeft daarom een speciaal programma voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Je kunt het programma volgen in Nijmegen.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 7000 jongeren en jongvolwassenen tussen 15 en 24 jaar hersenletsel. Deze cijfers komen uit een onderzoek van 2009.

De oorzaak is meestal een harde klap tegen het hoofd door een ongeval, val of mishandeling. Een op de vier jongeren krijgt hersenletsel door een hersenaandoening als hersenvliesontsteking, een hersentumor, een hersenbloeding of een herseninfarct. Verkeersongevallen vormen de meest voorkomende oorzaak voor hersenletsel bij kinderen en jongeren tussen de 5 en 24 jaar. Bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar is geweld een tweede veel voorkomende oorzaak.

Apart programma voor jongvolwassenen (18-30 jaar)
Jongvolwassenen met hersenletsel hebben andere vragen dan oudere volwassenen. Daarom heeft Hersenz het programma 'Op eigen benen' ontwikkeld, speciaal voor jongvolwassen van 18 tot 30 jaar. Hierin komen onderwerpen aan bod als gezonde leefstijl, vermoeidheid en overbelasting, het organiseren van een huishouden, het voeren van een administratie en het omgaan met vrienden en familie. Je kijkt welke (digitale) hulpmiddelen je kunnen helpen. Je leert strategieën om anders met de gevolgen van je hersenletsel om te gaan.

Meer informatie
Website Hersenz / Stuur een mail

Hersenz valt per 1 januari 2021 onder de ZVW, Een verwijzing vanuit huisartsen is nodig en dat kan via Zorgdomein. 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen