Testiomonial-Iris

‘Mijn persoonlijke ontwikkeling helpt me enorm in mijn werk’

Iris komt tot bloei bij Bloesem Theehuis

Iris (24) heeft in haar nu driejarige carrière bij Bloesem Theehuis een flinke persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. En dat zie je terug, zowel op de werkvloer als achter de schermen. Ze kijkt dan ook voorzichtig uit naar een nieuwe vervolgstap in haar carrière, liefst bij een bedrijf met minstens zoveel structuur, maar net iets meer ‘drukte en beweging’. 

Iris wilde maar één ding toen ze klaar was met school: iets doen, aan het werk. Liefst zo snel mogelijk. “Ik heb ervaring opgedaan bij twee lunchrooms en een tijdje bij een bakkerij gewerkt. Dat was leuk, vooral het helpen van mensen. Toch liep ik ook tegen mijn grenzen aan. Door mijn autisme ben ik traag met reageren of het snappen van dingen. Ook leg ik moeilijk sociale contacten. Liefst ging ik naar een plek met veel structuur waar ik mijn creativiteit kwijt kon.”

Gegroeid
Die plek vond Iris bij Bloesem Theehuis in Herpen. “Het voelde meteen goed. Ik kon verschillende dingen gaan doen, mensen waren aardig en er was een-op-een begeleiding. Precies wat ik zocht.”
Toch verliep Iris’ carrière in het begin met de nodige horten en stoten. “Soms kon ik ineens heel boos worden. Ook was ik snel geprikkeld. Samen met mijn ouders, de begeleiders van mijn woongroep en mijn arbeidscoach heb ik gekeken hoe ik hier iets aan kon veranderen. Ik leerde om te praten over dingen die me dwarszaten, beter om te gaan met tegenslag en zaken sneller te relativeren. Die persoonlijke ontwikkeling hielp me enorm in mijn werk. Echt heel fijn.”

Wie Iris nu meemaakt, ziet iemand anders dan het onzekere meisje van een paar jaar geleden. “In het begin vond ik het heel spannend om gasten koffie en thee te serveren. Nu sta ik geregeld alleen in de bediening, soms zelfs als het druk is. Ook mijn werk achter de schermen is leuker geworden. Het was al tof om de afwas te doen, groenten te snijden en koekjes te maken. Maar tegenwoordig neem ik steeds vaker de leiding, help ik anderen of leg ik uit wat de bedoeling is. Ook daarin ben ik gegroeid.”     
     
Gitaarles
Iris, een groot fan van fantasy-verhalen en Metalbands, heeft het nog steeds naar haar zin bij Bloesem. Ze leert bijna elke dag nieuwe dingen, bijvoorbeeld in het contact met gasten en collega’s, waardoor ze haar grenzen blijft verleggen. Heel soms denkt ze na over hoe het op een nieuwe dagbestedingsplek zou zijn. “Ik hou ervan om mijn talenten te ontwikkelen, zowel qua werk als privé. Zo heb ik zelf mode gemaakt en meubeltjes opgeknapt. Nu zit ik op gitaarles. Dat creatief bezig zijn, is echt gaaf.”

Als Iris ooit doorstroomt, dan wil ze naar een plek die net zo veilig en vertrouwd voelt als Bloesem. “Liefst ga ik naar een bedrijf met veel structuur en vaste taken, maar ook met wat meer drukte en beweging dan hier. Grappig eigenlijk dat juist ik af en toe denk aan verandering van omgeving. Dat zegt alles over wat ik, dankzij Bloesem, heb bereikt.” 
 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap. 
 
 
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen. 
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang. 
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen