Joshuas-verhaal-met-Eline-Saat

“Ik was toe aan meer rust en ruimte voor mezelf”

Joshua maakt bij Next Level een tussenstap naar zelfstandig wonen

Zo ongeveer om de week hijst Joshua (25) zich geheel in het geelzwart. Speciaal voor zijn cluppie VVV-Venlo, uit de stad waar hij vandaan komt. Vanuit het trainingshuis Next Level in Nijmegen reist hij helemaal zelfstandig naar het stadion. Een trip van anderhalf uur. Als hij ten minste meegenomen wordt door de dienstdoende buschauffeurs: “Want ze laten me ook zat vaak in m’n rolstoel bij de bushalte staan…”  

Joshua’s avonturen in het openbaar vervoer zijn een stuitend maar passend voorbeeld van wat er allemaal komt kijken bij een zelfstandig leven voor iemand met een beperking. Bij trainingshuis Next Level krijgt hij de handvatten om hiermee om te gaan. En leert hij wat er allemaal komt kijken als je op jezelf gaat wonen: “Ik heb hier een eigen studio, met badkamer en keukentje en krijg begeleiding en ondersteuning bij het werken aan mijn leerdoelen.”  

Next Level als tussenstap 
Die ondersteuning valt in de praktijk heel erg mee. Het zelfstandigere leven ging Joshua eigenlijk al bij zijn vorige stekkie, woongroep de Haydnstraat in Groesbeek, goed af: “Voor mij is Next Level een mooie tussenstap naar echt zelfstandig wonen. Ik was wel klaar met het wonen op de groep. Was toe aan iets meer rust en ruimte voor mezelf. De keerzijde daarvan is wel dat het voor mij nu moeilijker is om een netwerk op te bouwen. Je hebt hier wel medebewoners, maar iedereen is toch meer met zijn eigen ding bezig.” 

Een groter netwerk 
Ondersteunt door zijn begeleiding, kijkt Joshua hoe hij zijn netwerk kan vergroten. Bijvoorbeeld door hobby’s, werk of sport: “Ik werk met heel veel plezier bij het Multimediateam van Pluryn. Voor de camera als verslaggever, maar ook achter de computer in de nabewerking. Door het coronavirus heeft dat even stilgelegen. Dagbesteding op de groep was toen het enige wat kon. En met dat geknutsel was ik al héél snel klaar. Het Multimediateam heeft er toen voor gezorgd dat ik ook vanaf de Haydnstraat aan het werk kon. Dat heeft me wel door die periode heen gesleept.” Het coronavirus heeft voor Joshua nog meer onverwachte bijeffecten: “Sinds de lockdown race ik mee in één van de competities van de Dutch GP-series, een online racecompetitie. Ik was er al als commentator bij betrokken, maar heb nu dus ook een plekje op de grid. Dat is helemaal mijn ding, want racen is mijn passie.” 

Een leuke klik 
Joshua werkt hard aan het realiseren van zijn doelen. Daarnaast hoopt hij snel een leuke partner te vinden. Iets waar hij vanzelfsprekend minder controle over heeft. Na een aantal nare ervaringen op de bekendere dating-apps, heeft Joshua zich inmiddels aangemeld op een datingsite speciaal voor mensen met een beperking. Hij vond de site met hulp van zijn begeleiders: “Daar hoop ik iemand te vinden die net als ik ruimdenkend en begripvol is. Iemand met wie ik samen leuke dingen kan gaan doen. Samen naar VVV bijvoorbeeld. Ik heb niet echt een type. Ik zoek gewoon een leuk persoon, met wie ik een leuke klik heb.”

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen