Testimonial-Leroy

“Ik weet al sinds mijn zesde dat ik buschauffeur wil worden”

Leroy heeft een duidelijk stappenplan

Dat de bus een speciaal plekje heeft in Leroy’s hart, blijkt tijdens het interview al na ongeveer twee minuten. “Bij bijna iedereen is papa of mama het eerste woordje. Volgens mijn moeder was dat bij mij meteen al bus”, vertelt hij gepassioneerd. Al sinds zijn zesde levensjaar weet Leroy (25) het zeker: hij wordt buschauffeur! Via het Breng Cleanteam en de Ambachtsweg, leerwerkbedrijf van Pluryn, is hij hard op weg naar dat doel.

Al op de Tarcisiusschool, school voor kinderen en jongeren met een speciale onderwijs- en begeleidingsvraag, valt Leroy’s passie voor het openbaar vervoer op. Bussen in het bijzonder. De link met het Breng Cleanteam, waar cliënten van Pluryn onder begeleiding werken, was snel gemaakt. “Ik ben in 2011 bij Breng begonnen. Met het team maken we de Nijmeegse bussen schoon. Het is leuk om op die manier met een bus bezig te zijn, maar niet wat ik uiteindelijk wil.” 

Rijbewijs
Leroy’s doel blijft altijd door zijn hoofd spoken. Vrijwel direct na zijn 18de verjaardag start hij daarom met rijlessen. Een pittige uitdaging, zo blijkt. “Ik heb lang over de theorie gedaan, bijna 4 jaar. Pas na 12 pogingen was ik geslaagd.” Waar een ander allang was gestopt, weet Leroy, een echte doorzetter, van geen ophouden. “Je kunt niet chauffeur worden zonder rijbewijs”. Dus dat papiertje kwam er. Leroy beschouwt 2015 niet voor niets als zijn topjaar: “Samen met dit jaar. Want dit jaar ben ik begonnen bij de Ambachtsweg!”
 
Ambachtsweg
Met trajectcoach Mark bespreekt Leroy de volgende stap: “Mark zei: ‘Om straks op een bus te rijden, heb je rijervaring nodig. Kilometers maken.’ Hij bracht me in contact met de Ambachtsweg van Pluryn, waar ik als koerier aan de slag kon. Eerst voor vier proefdagen, om te kijken of het iets voor me was. Ik had er maar één nodig, het gevoel was meteen goed.” Bij de Ambachtsweg wordt een plan gemaakt met Leroy. Beginnen in de kleine voertuigen, met een begeleider. Om stapsgewijs steeds zelfstandiger en groter te gaan rijden. Leroy

In de paar maanden dat Leroy nu bij de Ambachtsweg werkt, zet hij al grote stappen: “Inmiddels ben ik al drie keer zelfstandig met de bakwagen weg geweest (het grootste voertuig van de Ambachtsweg). We werken voor bedrijven in de omgeving, daar horen verantwoordelijkheden bij. Voor m’n lading en m’n wagen. Daar leer ik veel van.” 

YouTubekanaal
Ook in zijn spaarzame vrije tijd kan Leroy het niet laten om met bussen bezig te zijn. Op zijn eigen YouTubekanaal heeft hij meer dan 250 zelfgemaakte filmpjes over zijn favoriete vervoersmiddel. “Het begon voor mezelf, maar inmiddels heb ik bijna 800 abonnees. Ik weet ook niet waarom het zo goed bekeken wordt (in totaal meer dan 1 miljoen views), maar ga er met plezier mee door!” 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers, begeleiders en een trajectcoach werkt de jongere stap voor stap naar meer zelfstandigheid. De inzet van school of vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen