Testiomonial-Lisa

Lisa vindt na jaren van overplaatsingen haar rust bij Kemnade

"Afscheid nemen went nooit"

Op het terrein van Plurynlocatie Kemnade in Groesbeek staat, te midden van alle woongroepen, een bijzonder gebouwtje. Het diende voorheen als ruimte waar bewoners, die een gevaar vormden voor zichzelf en anderen, voor een korte periode tot rust konden komen. Inmiddels heeft het pand een andere bestemming gekregen en woont Lisa (24) er al twee jaar zelfstandig.

Het anders zo functioneel ingerichte gebouw heeft een ware metamorfose ondergaan: “Ik heb het de afgelopen twee jaar een beetje eigen kunnen maken. Met zelfgemaakte meubels en persoonlijke spulletjes.” Ook haar twee gigantische konijnen zorgen direct voor een warm en huiselijk gevoel. “Ik heb ook heel veel nare herinneringen aan dit gebouw. Zat er vaak genoeg om een andere reden”, vertelt ze over haar ervaringen met de ruimte voordat ze er in ging wonen. “Zo zie ik het gebouw nu helemaal niet meer.”

De tel kwijt
Aan waar Lisa nu in het leven staat, ging een flink traject vooraf. “Ik werd al op mijn achtste uit huis geplaatst. Ik was onhandelbaar, opstandig en claimerig naar mijn moeder toe. Snel bleek dat thuis wonen geen optie meer was.” Nu, ruim 16 jaar later, kan ze het aantal instellingen waar ze verbleef niet meer op twee handen tellen. Ze maakte overplaatsing na overplaatsing mee: “Telkens weer kom je ergens binnen met het idee dat dit misschien wel de plek is waar je langer blijft. Je bouwt een band met de mensen op, maar hoort dan dat je wéér weg moet. Wéér afscheid nemen. Dat went nooit, doet altijd pijn.”

Met een rechterlijke machtiging wordt ze net na haar 18de verjaardag geplaatst bij Kemnade. Een schot in de roos, blijkt nu. Al lijkt het daar in eerste instantie helemaal niet op. Bram Plomp, persoonlijk begeleider: “Lisa functioneerde niet binnen een woongroep. Daar waren te veel prikkels en moest ze de aandacht delen. Vaak ging het dan helemaal mis.” In tegenstelling tot de instellingen waar ze voorheen woonde, geeft Kemnade niet op. Met verschillende therapieën en een individuele benadering wordt er gekeken wat voor Lisa wel werkt. Bram: “Toen kwam ook verhuizing naar dit appartement ter sprake. Ik had zes man klaar staan voor het geval ze boos zou worden. Uiteindelijk was haar antwoord heel anders dan we hadden verwacht. Ze wilde er zo snel mogelijk naartoe.” 

Reden voor een feestje
Met het krijgen van een eigen plek ging bij Lisa de knop om. “Eindelijk zat ik ergens waar gedacht werd in oplossingen.” Niet lang daarna was er extra reden tot feest. Na lang knokken en hard werken, heft de rechter haar rechterlijke machtiging op. Lisa is vrij om te gaan, maar kiest voor het verlengen van haar verblijf via vrijwillige opname. “Ik zit hier op mijn plek, ben nog niet uitgeleerd. Binnenkort hoop ik door te stromen naar Kemnade Buiten. Dat zou voor mij een mooie stap zijn.” Bram: “Ik heb lang voor Lisa gestaan, om haar te beschermen tegen de ‘grote boze wereld’. Inmiddels beweeg ik mezelf steeds meer richting de achtergrond.”
 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Een diagnose is de eerste stap. Hoe komt het dat de (jong)volwassene in het dagelijkse leven vastloopt?
2

Plan van aanpak voor behandeling

Na aanmelding bij Pluryn wordt er een behandelplan opgesteld. (Jong)volwassenen werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen. Structuur en regelmaat staan voorop.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders zet de (jong)volwassene stappen richting zelfstandigheid.
4

Sterker in de samenleving

Als de behandeling aanslaat, is zelfstandiger wonen en terugkeren in de samenleving mogelijk. Het hebben van werk is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen