Marjolein

“ Zingen is ook een soort therapie voor mij”

Bij muziekproject zingt Marjolijn nare gevoelens van zich af

“Blijven praten en openheid zijn heel belangrijk als je vooruit wilt in je leven”, vertelt Marjolijn. Zittend aan de keukentafel van haar appartement, een woonvoorziening van Plurynlocatie Het Hietveld, is duidelijk te zien dat deze houding haar al heel wat heeft gebracht. Want voor wie geboren wordt met een hersenbeschadiging, is een stabiel en zelfstandig leven helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Iets meer dan een jaar oud was Marjolijn toen zij uit huis werd geplaatst. “Mijn moeder had veel problemen en kon daarom niet goed voor mij zorgen”, weet ze. Marjolijn komt terecht in een pleeggezin waar ze tot haar zeventiende een thuis heeft. Deze plek kan echter niet voorkomen dat ze zich toch vaak eenzaam en zelfs depressief voelt. “Ik sloot mijzelf op in mijzelf en daardoor werd het alleen maar erger”, vertelt ze. “Zonder alle hulp was ik niet gekomen waar ik nu ben.”

Grenzen stellen
De hulp die Marjolijn krijgt bestaat onder meer uit therapie waarbij ze leert om beter voor zichzelf op te komen en grenzen te stellen. “Ik was altijd bang dat ik dingen niet goed deed of dat ik mij aanstelde als ik mij rot voelde”, legt Marjolijn uit. “Bij de therapie doe ik oefeningen en zo leer ik om beter met gevoelens en lastige situaties om te gaan.”

Marjolijn merkt dat ze vooral leert door dingen te doen. Ze krijgt daarbij ook veel steun van haar vriend, met wie ze al ruim drie jaar verkering heeft. “Hij staat altijd voor mij klaar”, straalt Marjolijn. “Daarnaast hebben we het samen gewoon altijd heel erg gezellig.” Dus toen de kans voorbij kwam om haar vriend op een bijzondere manier te bedanken voor zijn steun, greep ze die dan ook met twee handen aan.

Liefdesliedje
Enige tijd geleden deed Marjolijn namelijk auditie voor een bijzonder muzikaal project bij zorgorganisatie Pluryn. “Ik houd mijn hele leven al van muziek en vooral van zingen”, vertelt ze. “De Muzikale talentenexpeditie was echt iets voor mij.” Tot haar grote geluk mag Marjolijn meedoen en gaat ze onder begeleiding van een zangeres aan de slag met het schrijven van een eigen nummer. “Ik wist direct dat ik een lied over mijn vriend wilde maken”, vertelt ze enthousiast. Samen met de zangdocente stoeit Marjolijn met woorden, zinnen, klank en melodie. En nu staat er gewoon een zelfgeschreven en gezongen liefdesliedje op cd.

In de derde week van september brengen Marjolijn en de andere deelnemers van het project, hun nummers ten gehore in het theater van Oosterbeek. Ze heeft er onwijs veel zin in en is benieuwd wat iedereen ervan vindt. “Nog niemand heeft het lied gehoord, want ik oefen altijd op mijn kamer met de deur dicht”, vertelt ze. Last van podiumvrees heeft Marjolijn gelukkig niet. “Ik heb eerder wel eens meegedaan aan een talentenjacht”, vertelt ze. “Als ik zing vergeet ik alles om mij heen en kan ik lekker mijn gevoel kwijt. Hierdoor voel ik mij ook gelijk stukken beter. Eigenlijk is zingen ook een soort therapie voor mij.”

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

(Jong)volwassenen met een complexe zorgvraag hebben vaak extra hulp nodig om zichzelf te redden in de maatschappij.
2

Behandelplan

Na aanmelding bij Pluryn stelt de (jong)volwassene, samen met de begeleiding en familie een behandelplan op.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de(jong)volwassene met therapie, trainingen en ondersteuning stap voor stap aan meer zelfstandigheid.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen