Testiomonial-Meghan

Meghan verlegt haar grenzen bij Bloesem Theehuis

Het verhaal van Meghan

“Ik haal veel ideeën van Pinterest”

Met een bos vol prachtige rode bloemen loopt Meghan het theehuis binnen. “Ik heb ze geplukt voor in de vaasjes”, vertelt ze enthousiast. “Ik vind het leuk om dingen mooi te maken, daar kan ik mijn creativiteit in kwijt.”


Meghan doorloopt jarenlang het reguliere (basis)onderwijs. Pas op de middelbare school loopt ze tegen problemen aan en merken haar leraren dat ze beïnvloedbaar is. Na onderzoek maakt ze al snel de overstap naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Via een stageperiode komt Meghan bij Bloesem in Herpen terecht, waar ze nu met begeleiding werkt aan een vervolgstap.

Grenzen verleggen
Bij het theehuis zet Meghan geleidelijk aan stappen naar meer zelfstandigheid. “Ik hoorde van een vriendin van school dat Bloesem een fijne plek was om te leren, waar je veel verschillende dingen kan doen. Dat leek me wel wat.” Bij Bloesem luistert de begeleiding goed naar haar wensen. Al zijn ze ook niet bang om haar af een toe een klein duwtje in een andere richting te geven: “Meghan wil hier haar grenzen verleggen en zelfstandig leren werken. Dat betekent ook dat ze soms dingen moet doen die buiten haar comfort zone liggen, wij begeleiden haar daarbij.”

De kleine en intieme setting van Bloesem zorgt er voor dat Meghan gaandeweg steeds zelfstandiger wordt. Het theehuis werkt met een klein team, waarin iedereen overal moet kunnen helpen. Dat zorgt soms nog voor lastige situaties, zoals bijvoorbeeld het opnemen van de telefoon. “Soms heeft iedereen het te druk, dan moet ik wel”, vertelt Meghan. “Dat vond ik eerst heel spannend. Gelukkig is er vaak een hulpmiddel, zoals een bellijst. Daarop staat met stappen uitgelegd hoe je een telefoongesprek kan voeren. Dan kan ik even spieken als ik het niet meer weet. Al heb ik die lijst nu eigenlijk helemaal niet meer nodig.”

Oog voor detail
In rap tempo ontpopt de 20-jarige Meghan zich tot creatieveling: “Op dinsdag werkte ik in de creatieve werkplaats, daar kon je houtbewerken, schilderen of met mozaïek aan de slag. Ik haalde veel ideeën van Pinterest en probeerde in de werkplaats er dan mijn eigen draai aan te geven.” Dat er met haar inbreng ook echt iets gedaan wordt, vindt ze heel erg fijn: “Op het internet zag ik Mexicaanse maskers. De hele groep heeft ze toen gemaakt. Ze waren zo mooi, dat we ze zelfs verkochten hier in de winkel. Het is leuk als je idee ook echt werkelijkheid wordt.”

Inmiddels heeft de creatieve werkplaats een ander doel gekregen. Dat vond Meghan in eerste instantie heel erg jammer: “Het is nu een wasruimte, daar kun je ook werken, maar dat is niets voor mij.” Gelukkig kan ze haar creativiteit en oog voor detail ook op een andere manier doen spreken: “Ik maak nu broodjes, bak taarten en help met High Tea’s. Dan zorg ik ervoor dat alles er heel mooi uit ziet.”

Trajecten voor onderwijs en participatie:

1

Diagnose

Als in het reguliere onderwijs blijkt dat leerlingen tegen problemen aanlopen, volgt vaak nader onderzoek en een diagnose. Leerlingen kunnen dan het advies voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen.
2

Passend onderwijs

Op het voortgezet speciaal onderwijs zitten leerlingen met leerproblemen meestal beter op hun plek. Via stages bij maatschappelijke ondernemingen, instellingen of bedrijven doen leerlingen werkervaring op.
3

Stages en vrijwilligerswerk

Leerlingen in het speciaal onderwijs leren het best in de praktijk. Stages en leerplekken bij maatschappelijke ondernemingen, instellingen en bedrijven helpen jongeren bovendien bij het ontdekken waar hun talenten en interesses liggen.
4

Ondersteuning bij werk zoeken

Samen met een jobcoach gaan jongeren op zoek naar een passende baan. Dat kan een betaalde baan zijn of een vorm van vrijwilligerswerk. Doorgroeien naar een baan met loonwaarde behoort ook bij vrijwilligerswerk tot de mogelijkheden.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen