Neeltje-web

“Ik heb minder hulp nodig, maar kan niet helemaal zonder”

Neeltje wil weer actiever worden in de WijK(ring)

Na drie jaar wonen bij een woongroep in Nijmegen-Oost was Neeltje (25) er naar eigen zeggen ‘helemaal klaar voor’; een eigen appartementje voor haar en haar –toen nog- vriend. Nu, vijf jaar later, is Neeltje’s leven onherkenbaar veranderd: “Ik ben getrouwd en krijg nog maar drie uur per week begeleiding aan huis. Bij de maneges van Stichting CAP heb ik mijn droombaan gevonden en bij de WijKring leer ik nieuwe mensen kennen.”

“Op de woongroep had ik het wel gezien. Ik kreeg er 24uursbegeleiding en heb er in drie jaar veel geleerd; over het huishouden, koken en over sociale contacten leggen. Ik was klaar voor een nieuwe stap. Samen met mijn vriend.” Die nieuwe stap, een eigen appartement in Neerbosch-Oost, is inmiddels twee jaar geleden. “We hebben flink gezocht. Gewoon bij woningcorporaties. Inschrijven bij Entree en dan hopen dat je het wordt. Met een klein beetje geluk vonden we uiteindelijk dit appartement. We konden er meteen in.” 

Thuis en op werk
Het was Neeltje’s moeder die na de verhuizing aandrong op ondersteuning aan huis: “Ik heb minder hulp nodig, maar helemaal zonder hulp is niet verstandig. Dat vond mijn moeder ook. Op het internet zochten we naar passende ondersteuning. Zo kwamen we bij Onder de Bomen, een kleine zorgorganisatie uit Nijmegen. Ik krijg nu erg fijne begeleiding aan huis. Gewoon in de dingen waarin ik voorheen ondersteuning kreeg, maar dan een stuk minder.”
 
Ook op haar werk bij de maneges van Stichting Cap, een centrum van Pluryn dat aangepaste manege-activiteiten voor mensen met een beperking verzorgt, krijgt Neeltje gepaste ondersteuning. “Ik heb echt mijn droombaan gevonden. Vier dagen in de week doe ik vrijwilligerswerk bij de maneges. Daarnaast krijg ik een Wajong-uitkering. Daarvoor ben ik uitgebreid getest bij het UWV. Bij de maneges doe ik van alles. Veel ook zelfstandig. Maar als ik hulp nodig heb, dan is er altijd begeleiding aanwezig. Dat is fijn.”

In de wijk
Sinds een paar jaar is Neeltje ook actief in de wijk, bij de WijKring. “Dat is een groep met mensen die elkaar helpt met dagelijkse dingen. Er is ook een ondersteuner van bijvoorbeeld Pluryn. We doen er vooral veel leuke en leerzame activiteiten. Zoals het maken van een Toekomstplan, waarmee  je al je doelen en dromen tastbaar maakt. Ik heb ook zo’n plan gemaakt. Dat heeft mij super goed geholpen. Door mijn doelen en dromen op te schrijven, kon ik een plan bedenken om ze te behalen. Inmiddels is dat met al mijn doelen gelukt.

Onlangs raakte Neeltje via de WijKring betrokken bij onderzoek: “Ik werd gevraagd om co-onderzoek te doen naar de WijKring. Na een cursus interviewen ging ik alle WijKringen af. Daardoor heb ik veel WijKringers gesproken. Dat was erg leuk en leerzaam. Ik kom er nog steeds, maar helaas niet meer zo vaak als ik wil. Dat komt vooral door mijn verhuizing. Ik hoop snel een oplossing te vinden. Ze missen me bij de WijKring, en andersom natuurlijk ook!” 
 

 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken met therapie en begeleiding aan hun problemen. Dat doen ze bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen