Norbey_9477_middelgroot

‘Geweldig om mee te draaien in de maatschappij’

Het verhaal van Norbey

Norbey (24) moest letterlijk van heel ver komen om twee belangrijke doelen te bereiken: een diploma halen en een eigen woonplekje vinden. Zelfstandig en zelfverzekerd als hij nu is, kan Norbey de hele wereld aan.

De in Colombia geboren Norbey komt op zijn 6e naar Nederland. Al snel blijkt dat zijn adoptieouders hem niet aan kunnen. “Ik werd vaak agressief en boos, soms vanuit het niets. Uiteindelijk ben ik op mijn 13e uit huis geplaatst”, vertelt Norbey over deze heftige periode in zijn leven. “Ik kreeg behandeling en therapie, volgde speciaal onderwijs.

Uiteindelijk kwam ik terecht op Kemnade in Groesbeek, de besloten woon- en werkvoorziening van Pluryn. Hier leerde ik omgaan met mijn emoties, ging ik langzamerhand mezelf en andere mensen weer vertrouwen.”

Leerlingencontract
Voor Norbey speelt dagbesteding een belangrijke rol in dat proces. Achteraf blijkt zijn kennismaking met de Nijmeegse kookstudio KOOCK zelfs bepalend voor zijn toekomst. KOOCK is een bedrijf in het Honigcomplex dat kookworkshops verzorgt.
“Eigenlijk ging ik naar KOOCK om te leren meer voor mezelf op te komen. Maar door het enthousiasme van eigenaren Mark en Irene kreeg ik de smaak van het koken te pakken: dit was wat ik wilde!”

STOOM
Norbey besluit de Entree-opleiding ‘Assistent Horeca en Voedingsindustrie’ te volgen, die hij glansrijk haalt. “Mark en Irene betaalden mijn opleiding, terwijl dat niet hoefde. Daarom heb ik nog harder mijn best gedaan. Ik ben supertrots op mijn diploma. Het bewijst dat ik mee kan op de werkvloer, dus ook in de maatschappij.
Intussen ben ik begonnen met de mbo-2-koksopleiding. Ik ga één dag per week naar school en werk vier dagen bij STOOM, ook in het Honigcomplex. STOOM is een restaurant dat pubfood serveert in combinatie met ambachtelijk gebrouwen biertjes. Ik heb een leerlingencontract, verdien dus mijn eigen geld.”

Glimlach
Dat geld komt prima van pas, vertelt Norbey die sinds een paar weken in Nijmegen woont en daarbij een paar uur per week ambulante ondersteuning krijgt. “Vier jaar geleden ben ik vanuit Kemnade naar Lent verhuisd. In eerste instantie werd ik intensief begeleid, maar ik leerde steeds zelfstandiger functioneren. Ook op woongebied heb ik dus belangrijke stappen gezet.”

Met een tweede diploma in het verschiet durft Norbey voorzichtig na te denken over zijn toekomst. “Het lijkt me leuk om als kok te werken. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Ik ben nergens aan gebonden. Maar weet je wat ik écht wil? Lekker meedraaien in de maatschappij. Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik ooit met een glimlach en vol vertrouwen door het leven zou gaan, had ik je echt niet geloofd.”

Traject voor behandeling en participatie in vier stappen

1

Speciaal onderwijs

Jongeren met grote gedragsproblemen kunnen vaak niet mee in het reguliere onderwijs. In het speciaal onderwijs krijgen leerlingen de ruimte om ervaringen op te doen die hun eigenwaarde vergroten.
2

Behandeling en therapie

Als behandeling en therapie thuis onvoldoende aanslaat, kan (tijdelijk) verblijf op een terreinlocatie helpen. Jongeren met zwaar grensoverschrijdend gedrag werken in een besloten instelling aan zichzelf, bijvoorbeeld aan emotie-regulatie en leren anderen te vertrouwen.
3

Werken aan zelfstandigheid

Na een aantal jaren zijn de jongeren klaar voor een woongroep buiten het terrein. Via woontraining werken ze aan meer zelfstandigheid. De volgende stap is zelfstandig wonen met ambulante begeleiding.
4

Stage en een baan

Werk is een belangrijke voorwaarde voor deelname aan de samenleving. Dat kan in de vorm van stage of vrijwilligerswerk, vaak in combinatie met een mbo-beroepsopleiding. Regelmatig levert dit banen met (gedeeltelijke) loonwaarde op.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen