Testimonial-Pascal

‘Deze bagage nemen ze me niet meer af’

Pascal is zelfverzekerder dan ooit na de reis van zijn leven

De introverte Pascal (24) gedijt het best in een relaxte omgeving met veel structuur. Althans, dat dacht hij. Tot verbazing van alles, iedereen en vooral zichzelf ruilde hij drie maanden lang zijn vertrouwde bestaan in voor een ongewis avontuur in Nepal en India waar hij voor het eerst in zijn leven volledig op zichzelf was aangewezen. “Hoe dat ging? Super!” 

Pascal is 12 als hij naar het Schippersinternaat verhuist. “Thuis ging het niet langer. Ook op school redde ik het niet. De reden? Ik heb ADD. Hierdoor kan ik me slecht concentreren en vind ik het moeilijk om uit mezelf dingen te ondernemen. Op het internaat kreeg ik de structuur en begeleiding die ik nodig had. Ik ging naar de middelbare school, deed de opleiding Consumptief Breed waar ik leerde koken, bakken en serveren. Ook heb ik de groenopleiding gedaan.”

Rondreis
Na zijn verblijf in het Schippersinternaat woont Pascal in verschillende woongroepen, waarvan de laatste twee jaar op een groepslocatie van Pluryn aan de Ubbergseveldweg. Met ondersteuning en begeleiding bereidt hij zich daar voor op een zo zelfstandig mogelijk bestaan. “Drie dagen per week werk ik bij Stadsboom als timmerman en meubelmaker. Wat supertof is, want ik maak graag mooie dingen. Werk ik niet, dan game ik graag of chill ik met mijn vrienden.”

Pascal, die liefst dichtbij huis blijft, verbaast alles en iedereen als hij eind vorig jaar aankondigt om drie maanden lang door Nepal en India te trekken. “Mijn beste vriend en zijn vriendin maken er een rondreis. Ze vroegen of ik zin had om een tijdje mee te gaan. Ik dacht: waarom niet? Eind december vloog ik via Mumbai naar Kathmandu. Vanaf het vliegveld ben ik met mijn vriend en zijn vriendin meteen naar het klooster gegaan waar ze een maand hadden gelogeerd. Ik was heel moe, maar dit had ik voor geen goud willen missen. Ik kneep mezelf in mijn arm en dacht: ik ben hier echt. Wow!”

Extraverte wereld

Wat volgt, is een aaneenschakeling van hoogtepunten. “De eerste 10 dagen duurden voor mijn gevoel een jaar”, lacht Pascal. “Er was zoveel te beleven. In India kon ik niet normaal over straat. Iedereen wilde iets van me. Had ik er genoeg van, dan zei ik dat ik een bus moest halen of ging slapen.”
Samen met zijn twee reisgenoten bezoekt Pascal onder meer het Holi Festival in yogastad Rishikesh (‘echt te gek’). Tussendoor verblijft hij met zijn kameraad in Auroville, een stad in het zuiden van India. “Hier zat ik tussen allemaal andere hippies en viel ik niet op. Heerlijk, even rust.”

Sinds hij terug is, voelt Pascal zich zelfverzekerder dan ooit. “Als introvert type kwam ik terecht in een extraverte wereld waar ik mezelf moest laten zien, alles zelf moest regelen. Dat ging heel goed, ook omdat ik bewust tijd nam voor mezelf. Als je me vooraf had verteld wat deze reis met me zou doen, had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Het was mijn meest bizarre en meest leerzame ervaring ooit. Deze bagage nemen ze me niet meer af.”
 

Traject voor behandeling en participatie in vier stappen

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige (jong)volwassenen vastlopen in het dagelijkse leven? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap. 
2

Plan van aanpak voor behandeling

Na aanmelding bij Pluryn wordt er een behandelplan opgesteld. (Jong)volwassenen werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen. 
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders zet de (jong)volwassene stappen richting zelfstandigheid. Via bijvoorbeeld een woontraining werken ze aan meer zelfstandigheid.
4

Sterker in de samenleving

Als de behandeling aanslaat, is zelfstandiger wonen mogelijk. Werk is dan een belangrijke voorwaarde. Dat kan in de vorm van stage, vrijwilligerswerk of een leerwerkplek.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen