Rosa-web2

‘Emoties tonen, vond ik zwak’

Therapie helpt Rosa (18) haar leven weer op te pakken

Ongedwongen was Rosa’s jeugd niet. Haar licht ontvlambare vader wordt kort na de scheiding opgevolgd door een dominante stiefvader met hoge eisen. “Ik deed het nooit goed en was heel onzeker”, vertelt ze. Om de spanningen thuis te ontlopen, zoekt Rosa buitenshuis naar warmte en geborgenheid. Ze vindt aandacht bij jongens met andere bedoelingen. “Gênant…!”, bedenkt Rosa beschaamd. “Maar door het nu te bespreken, hoop ik dat meiden die in dezelfde situatie zitten andere keuzes maken dan ik.”

Nadat Rosa op haar veertiende voor de tweede keer uit huis wordt geplaatst, lijkt er pas verandering in haar situatie te komen. Ze komt terecht in een besloten behandelgroep van Pluryn in Eefde. “Daar zaten meiden die er nog slechter aan toe waren dan ik”, herinnert Rosa zich. “Het was behoorlijk heftig om daar te wonen en ik durfde niemand te vertrouwen. De eerste maanden heb ik mijzelf vaak in slaap gehuild.”

Aan jezelf werken
Maar in datzelfde Eefde maakt Rosa onder begeleiding van Jeroen, GZ-psycholoog bij Pluryn, langzamerhand wel stappen vooruit. “Ik kwam binnen als een onzeker meisje en durfde niet veel te zeggen. Maar met Jeroen had ik gewoon een goede klik en durfde ik wel over alles te praten.” Tijdens de therapie wordt vastgesteld dat Rosa door een jeugdtrauma een hechtingsstoornis heeft ontwikkeld, waardoor ze moeite heeft met het vertrouwen van mensen en het stellen van grenzen. Rosa gaat flink aan de slag en leert hoe ze negatieve gedachten kan omzetten naar positieve. Hierdoor vergroot haar zelfvertrouwen en wordt ze beter in het aangeven van haar grenzen. “Ik liet nooit mijn emoties zien, want dat vond ik een teken van zwakte”, vertelt Rosa. “Maar door vele gesprekken heb ik geleerd om voor mezelf te durven kiezen. Hierna heb ik echt zelf mijn leven weer opgepakt.”

Vader- en moederliefde
Ook sprak Rosa met Jeroen over de keuzes die ze in haar zoektocht naar warmte en geborgenheid heeft gemaakt. “Jeroen legde mij uit dat ieder mens vader- en moederliefde nodig heeft. Als je dat thuis niet krijgt, dan ga je ernaar op zoek”, vertelt ze. “En als je onzeker bent dan ga je gemakkelijker en sneller over bepaalde grenzen heen om liefde te voelen. Precies zoals ik, tot mijn spijt en schaamte, in het verleden gedaan heb. Er is dus een logisch verklaring voor mijn gedrag. Maar achteraf gezien, had ik natuurlijk liever andere keuzes gemaakt.”

Goede keuzes maken
Momenteel heeft Rosa overigens geen enkele moeite met het maken van goede keuzes. Ze doet een opleiding en verwacht in januari haar eerste echte diploma te krijgen. Daarnaast volgt ze een kamertrainingstraject waardoor ze over niet al te lange tijd op zichzelf kan wonen. Of beter gezegd: samen te gaan wonen met haar vriend met wie ze nu al bijna een jaar samen is. Op die relatie is Rosa ook heel trots. “Dat ik ondanks alles nu toch een fijne en vaste relatie kan hebben met iemand vind ik gewoon heel bijzonder.”

*Wegens privacyredenen zijn Rosa's naam en foto gefingeerd.

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.

2

Plan van aanpak voor behandeling

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen