Foto-Sam-Coolbrand

“Ik mag nu mijn eigen doelen stellen en dat is soms best lastig”

Muziek motiveert Sam om zichzelf te ontwikkelen

“Bij mij duren dingen gewoon wat langer dan bij andere mensen”, stelt Sam simpel. Maar omgaan met een licht verstandelijke beperking is natuurlijk niet zo eenvoudig. Toen Sam nog een klein mannetje was, stelde deze beperking hem en zijn ouders dan ook flink op de proef. Op zijn negende werd Sam uit huis geplaatst. “De eerste jaren liep ik altijd weg en ging ik terug naar huis”, herinnert Sam zich. “Ik begreep niet waarom ik niet gewoon thuis mocht wonen.”

Weglopen doet Sam (21) inmiddels niet meer en hij woont alweer drie jaar bij Pluryn in Beekbergen. “Mijn moeder is super trots op mij”, vertelt hij. En zelf is hij ook blij dat het goed gaat. Het ging zelfs zo goed dat er geen enkel doel meer in zijn behandelplan stond. “Daar kon ik helemaal niet mee overweg”, bekent Sam. “In de afgelopen jaren is mij altijd wel een doel gesteld. Nu ben ik dus op het punt dat ik mijn eigen doelen mag stellen en dat is soms best lastig.”

Afwasser
Door zijn beperking heeft Sam geen opleiding gedaan en is hij arbeidsongeschikt verklaard. Daar baalt hij van. “Dat ik cognitief minder sterk ben maakt niet uit. Ik moet gewoon simpel beginnen”, vindt hij. Om te bewijzen dat hij in de maatschappij mee kan doen, wil Sam onderaan de ladder starten. Om te beginnen ziet hij een baantje als afwasser wel zitten. Over niet al te lange tijd hoopt hij namelijk vanuit de woongroep naar een zelfstandiger appartement te verhuizen. Een baan(tje) buiten de deuren van Pluryn zal daar goed bij passen. 

Beats produceren
De structuur en begeleiding die Sam bij Pluryn kreeg, waren essentieel om op het juiste pad te blijven. Maar volgens Sam motiveert muziek hem nog het meest in zijn ontwikkeling. Sam produceert zelf beats op de computer en volgt keyboardles om nog beter te worden. “Ik voel mij daar heel goed bij”, vertelt hij. “En ik ben er ook nog eens goed in.” Sam hoeft overigens niet zo nodig op de voorgrond te treden. Wel is het zijn droom om ooit een beat te maken voor een artiest die er een flinke hit mee scoort. Zo ver is het natuurlijk nog niet. Maar Sam is, naast een baan als afwasser, wel op zoek naar een ingang in de muziekwereld.

Talenten
“Sinds ik hier woon heb ik geleerd dat er dingen zijn die ik wél kan. Dat ik talenten heb en dus verder kan komen”, vertelt hij. “Muziek maken doe ik het liefst. Maar ik heb ook ontdekt dat ik kan tekenen en met mensen om kan gaan.” Sam hoopt dat hij alles wat hij leert over een aantal jaar zelfstandig kan toepassen. “Ik heb op school niet zo goed kunnen leren, maar door naar mijn gevoel te luisteren heb ik wel mijn creativiteit ontwikkeld. Ik denk dat ik hierdoor veel vrijer kan denken dan mensen die op school slim zijn geworden door veel feiten te leren.” Sam heeft er dan ook het volste vertrouwen in het nog ver te kunnen schoppen in het (muzikale) leven.

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van arbeidscoaches en vrijetijdsbesteding zijn daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen