Testimonial-Samantha

"Ik was de makkelijkste niet..."

Samantha zet haar zoontje nu op de eerste plek

Samantha’s levenspad is anders dan dat van de meeste 22-jarigen, dat weet ze zelf ook: “Ik was de makkelijkste niet. Was super opstandig en deed alles wat niet mocht.” Al op 15-jarige leeftijd komt Samantha daardoor in aanraking met jeugdzorg. Inmiddels is ze moeder en woont ze tijdelijk in het Moeder- en Kindhuis van Pluryn. Daar gooit ze het roer helemaal om.

“Mijn moeder kreeg hulp van het wijkteam bij het opvoeden van mij, mijn drie broertjes en mijn zusje.” Het wijkteam was getuige van de verslechterende situatie thuis en maakte er melding van. “Ik ben toen op vrijwillige basis in een instelling geplaatst. Wat ik daar aantrof, wilde ik niet voor mezelf. Ik heb er best een tijdje gezeten, maar mocht uiteindelijk weer thuis bij mijn moeder wonen.”

Zwangerschappen
Vrij snel na thuiskomst raakt Samantha, toen 18 jaar, zwanger van haar toenmalige vriend. Ze wil haar kind thuis, in haar ouderlijk huis opvoeden: “Ik had geld en een plan.” Het mocht niet baten, haar zoontje wordt uithuisgeplaatst. “Hij woont nu al een tijdje in een pleeggezin. Daar heeft hij het goed. Ik zie m’n zoontje eens per maand. Verder contact gaat via de gezinsvoogd. Bij haar kan ik terecht voor vragen.”

Niet al te lang na haar bevalling belandt Samantha in een traject voor begeleid wonen in Amersfoort. “Daar heb ik echt grote stappen in mijn ontwikkeling gemaakt. Ik werd steeds zelfstandiger. Het ging allemaal goed… totdat ik weer zwanger raakte.” Omdat zwangerschap niet was toegestaan bij de instelling waar ze op dat moment verbleef, moest ze op zoek naar een andere plek. Samen met het wijkteam zocht Samantha stad en land af, op zoek naar een oplossing.

Moeder- en Kindhuis
“Zo kwam ik bij het Moeder- en Kindhuis van Pluryn.” Een tijdelijke oplossing, want bij de beoogde instelling in Utrecht is nog geen plek voor haar en haar zoontje Giovanni. “Ik zit hier nu bijna 7 maanden, heb hier mijn eigen kamer en fijn contact met mijn persoonlijk begeleider. Bij binnenkomst sta je de eerste vier weken onder streng toezicht. Dan wordt er gekeken wat je al zelfstandig kan, hoe je in omgang met je baby bent en wat je nog moet leren.”

“Bij mij werden regels al snel versoepeld en ondersteuning afgebouwd. Ik heb mijn moeder jarenlang geholpen met mijn broertjes en zusje, daardoor kon ik bijvoorbeeld al een baby verschonen. Ik kan en mag daardoor al veel zelfstandig doen.”

Toekomst
Die situatie is lang niet voor iedere moeder in het Moeder- en Kindhuis hetzelfde. “Ik leef echt voor mijn kind, zet Giovanni op de eerste plaats. Niet iedere moeder doet dat. Daar horen dan ook consequenties bij. Ik trek me er niet veel van aan, uiteindelijk is iedereen hier voor zichzelf.” Wat Samantha in de toekomst wil, staat al vast. Eerst met haar zoontje begeleid wonen, daarna hopelijk een keer een eigen woning. “Ik wil huismoeder worden en een groot gezin. Ik wil sowieso één dochter. Dat wil ik al van kleins af aan.”

Traject voor moeder en kind

1

Diagnose

Jonge moeders met gedrags- of psychische problemen, al dan niet in combinatie met een licht verstandelijke beperking, kunnen vaak ondersteuning gebruiken bij de opvoeding van hun kindje.
2

Behandelplan

In het Moeder- en Kindhuis leren (aanstaande) moeders voor hun kindje zorgen. Samen met de begeleiding wordt een behandelplan gemaakt en een perspectief vastgesteld.
3

Aan de slag

Begeleiders in het Moeder- en Kindhuis helpen de hechting tussen moeder en kind te optimaliseren. Tegelijkertijd krijgen moeders praktische tips bij de verzorging en opvoeding. Soms volgen ze therapie of starten een opleiding.
4

Sterker in de samenleving

Na korte tijd kunnen de moeders meestal zelfstandig wonen in een appartement met ambulante begeleiding. Eventueel samen met een partner. Het liefst in combinatie met opleiding of werk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen