Sharon-2

"Liefst ben ik zoveel mogelijk bezig"

Sharon verveelt zich als ze niet kan werken

Sharon (25) verveelt zich als ze verplicht thuis moet zitten. Ze is graag actief bezig, wil lekker meedoen. Het mag gezegd worden: dat gaat haar prima af. Dankzij haar dagbesteding en vrijwilligerswerk. Zo werkt ze bij themapark Aardbeienland en in de lokale bibliotheek. Nu nog dat baantje voor twee dagen in de horeca en Sharon is helemaal tevreden.

Terwijl de schoonmaker boven aan het stofzuigen is, heeft Sharon beneden in de keuken net de wasmachine aangezet. Het is schoonmaakdag in de groepswoning van het begeleid wonen project van Pluryn in Horst. “Als bewoners draaien we zoveel mogelijk mee in het huishouden”, vertelt Sharon, terwijl ze een van haar twee huisgenoten uitzwaait. “Op maandag help ik altijd met de voorbereidingen op het koken. Ook doe ik geregeld boodschappen in het dorp. Lekker, er even tussenuit.”

Aardbeienland
Bezig zijn is belangrijk voor Sharon die zoals ze zelf zegt ‘graag iets te doen wil hebben’. “Toen ik nog op de Werkenrode School zat in Groesbeek, vond ik het al fijn om met mijn handen te werken, creatief bezig te zijn. Ik ben niet zo van het leren uit boeken, meer van de praktijk.” Sinds ze terugkwam naar Horst heeft Sharon de ‘wereld van de dagbesteding’ ontdekt, onder meer bij een bakker en op een zorgboerderij. Nu, een aantal jaar later, werkt ze zes dagen per maand bij themapark Aardbeienland en op vrijdagochtend als vrijwilliger bij de bibliotheek. “Tijdens de zomer heb ik in Aardbeienland van alles gedaan, van kinderen aardbeien geven tot sprookjesboeken vouwen. Nu het seizoen erop zit, werk ik vooral achter de schermen. In de bibliotheek neem ik kinderboeken in, zet ik boeken terug, help ik soms mensen met vragen. Die afwisseling is leuk.

Nóg leuker vond Sharon de periode dat ze daarnaast óók in de horeca actief was. “Tot juli werkte ik op maandag en dinsdag in een lunchroom. Hier nam ik bestellingen op, bracht ik soms bestellingen weg. Een leuke baan, ook door het klantencontact. De lunchroom is helaas definitief gesloten.” En dus zoekt Sharon naar een nieuwe uitdaging, liefst in de horeca, voor maximaal twee dagen per week. “Het valt niet mee om iets geschikts te vinden, zeker niet hier in de buurt. Gelukkig heb ik een trajectcoach die me tips geeft en met wie ik kan sparren.”

Onafhankelijker
Diezelfde trajectcoach ziet dat Sharon de afgelopen jaren mooie stappen heeft gezet. “Mede door mijn werk heb ik een handbike-met-ondersteuning aangeschaft. Ik kom nu op plekken waar ik eerder niet of met veel moeite kwam. Die extra vrijheid is kostbaar voor mij. Ook heb ik geleerd dat ik met de juiste structuur en mensen om me heen, meer kan dan ik ooit had gedacht. Stiekem droom ik weleens van werk waarmee ik mijn eigen salaris verdien. Ik krijg nu ook mijn geld, maar een betaalde baan is toch anders. Het zou me nog wat onafhankelijker maken.”

Traject voor participatie in vier stappen

1

Diagnose

(Jong)volwassenen met een complexe zorgvraag hebben vaak extra hulp nodig om zichzelf te redden in de maatschappij.
2

Plan van aanpak voor behandeling

Na aanmelding bij Pluryn stelt de (jong)volwassene, samen met de begeleiding en familie een behandelplan op.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de (jong)volwassene met therapie, trainingen en ondersteuning stap voor stap aan meer zelfstandigheid.
4

Sterker in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen