Expertise

Tiffany_Brug

“Ook als mijn hoofd volloopt, zit ik hier goed”

Tiffany draait helemaal mee bij BliXem

Vier dagen in de week pakt Tiffany (21) zelfstandig de bus van de Haydnstraat, haar groepswoning in Groesbeek, naar BliXem in Nijmegen. De maatschappelijke onderneming van Pluryn is inmiddels alweer 2,5 jaar haar vertrouwde en favoriete werkplek: “Ik heb snel een vol hoofd… Hier in de keuken van BliXem heb ik daar minder last van.”

Al op het Pro College, een school voor praktijkonderwijs, werd duidelijk dat Tiffany’s toekomst in de horeca lag: “Er was maar één richting die ik echt interessant vond.” Een schot in de roos, zo blijkt nu: “Mijn persoonlijk begeleider bij de Haydnstraat, een woonlocatie van Pluryn voor mensen met multiproblematiek, dacht dat BliXem misschien wel een leuke werkplek voor me was.” Hij had gelijk.

Manusje van alles
Bij BliXem is Tiffany van alle markten thuis. En dat is handig, want er is veel mogelijk: “Ik vind hier eigenlijk alles leuk. Werken in de bediening van het eetcafé, achter de kassa in de cadeauwinkel of het bereiden van maaltijden in de catering. Maar het liefst maak ik mooie cappuccino’s. Dat heb ik ooit bij een collega afgekeken en mezelf daarna aangeleerd.” Het maakt Tiffany tot een gewaardeerde kracht: “Het maakt me niet zoveel uit waar ik werk, ik kan overal worden ingepland.”

Het werken gaat Tiffany bijna altijd goed af. Toch is het fijn dat - ‘als haar hoofd volloopt’ - ze terug kan vallen op de duidelijke structuur en begeleiding die BliXem biedt: “Bij de catering beginnen we iedere dag met een briefing, waarin we alle taken van de dag bespreken. Iedereen kan dan een taak kiezen. Ik probeer altijd iets te kiezen waarvan ik nog kan leren. Heb ik mijn taak klaar, dan krijg ik weer een nieuwe.” Die structuur helpt enorm: “Maar ook als het even allemaal wat minder goed lukt, is er altijd een arbeidscoach of begeleider die me kan helpen.” 

BliXem Kookt
Sinds kort werkt Tiffany ook voor BliXem Kookt, de nieuwe afhaalmaaltijdenservice van de maatschappelijke onderneming: “We maken gezonde, betaalbare maaltijden. Iedere dag één maaltijd, met ook een vegetarische optie. Je kunt ze bestellen via het internet en laten bezorgen op een afhaalpunt in Nijmegen.” De maaltijdenservice bestaat pas een paar maanden, maar groeit gestaag: “We maken soms al 50 maaltijden per dag. Dat is best hard werken, want we verzorgen ook nog catering voor bedrijfskantines, bijeenkomsten en evenementen.”

Des te belangrijker zijn haar collega’s, uit wie ze veel energie en plezier haalt: “Het is vooral ook heel gezellig. We zijn echt een hecht team. Onder elkaar is het heel leuk. In het eetcafé heb je de gasten waar je toch een beetje rekening mee moet houden. Hier – in de cateringkeuken - is meer ruimte voor een grapje en een geintje. Daar maken we graag gebruik van. Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk, maar ben ook altijd weer blij als ik daarna op de bank kan ploffen.”
 

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Hoe komt het dat sommige jongeren thuis, op school en in het dagelijkse leven vastlopen? Een goed onderbouwde en duidelijke diagnose is de eerste stap.
2

Behandelplan

De jongere, het gezin (indien in beeld) en Pluryn komen samen tot een behandelplan. Jongeren werken bij voorkeur thuis en anders in een veilige omgeving met therapie en begeleiding aan hun problemen.
3

Aan de slag

Ondersteund door gedragswetenschappers en begeleiders werkt de jongere stap voor stap aan meer zelfstandigheid. De inzet van school en vrijetijdsbesteding is daarbij van groot belang.
4

Meedoen in de samenleving

Het streven is om zo zelfstandig mogelijk te leven en te wonen. Het liefst midden in de samenleving. Het hebben van een opleiding, werk of dagbesteding is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen