Thuis wonen met ondersteuning

 

Je wil het liefst zelfstandig wonen, meedoen in je eigen wijk. Vaak lukt dat, met hulp van je vrienden, familie of mensen in je buurt. Maar soms is die hulp er niet. Of heb je extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld bij het leren omgaan met geld, bij het koken of bij het maken van nieuwe vrienden. 

Voor dit soort vragen en ook voor algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) kun je op verschillende manieren ondersteuning thuis krijgen. Via zelfstandig wonen met begeleiding bijvoorbeeld of een woontraining. Bij het Nijmeegse project WijKringen werk je aan sociale contacten. Of je maakt je eigen toekomstplan.


Ambulant: zelfstandig wonen met begeleiding

Bij ‘ambulante ondersteuning’ heb je een eigen (huur)woning. Een paar uur per week krijg je bezoek van een begeleider. Voor noodsituaties is er altijd iemand telefonisch bereikbaar. Je krijgt de ondersteuning die jij nodig hebt. De begeleider helpt je bijvoorbeeld met: het zoeken en houden van werk, omgaan met emoties en boosheid, contact maken met andere mensen.

Meer weten?
Verstuur een mail


IWIB: op jezelf wonen met veel begeleiding

Wil je graag zelfstandig wonen? Met de ondersteuning die bij jou past. Dan is Individueel Wonen met Intensieve Begeleiding (IWIB) iets voor jou. Het is behandeling voor (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Je hebt je eigen (tijdelijke) woonruimte. Een woonbegeleider bezoekt je regelmatig. Deze leert je bijvoorbeeld met geld omgaan. En voor jezelf te zorgen. Verder krijg je hulp om een opleiding of werk te vinden. Je kunt jouw woonbegeleider en andere ondersteuners 24 uur per dag bereiken. Pluryn heeft zelfstandig wonen met begeleiding (IWIB) in Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Lent.

Meer weten?
Verstuur een mail / download de folder


Woontraining

Je wilt graag zelfstandig wonen. Dan is het verstandig om vooraf een aantal praktische zaken te leren, bijvoorbeeld via de Training Begeleid Wonen.
Tijdens de training leer je veel handige dingen, zoals koken en met geld omgaan. Je hebt je eigen kamer in een huis waar je samen woont met andere mensen. Overdag zijn er begeleiders. Als je er klaar voor bent, kun je zelfstandig gaan wonen. De woontraining is voor jongeren met een beperking en/of gedragsproblemen. Je vindt trainingshuizen in heel Gelderland en in Noord-Limburg.

Meer weten?
Verstuur een mail


WijKringen

Een WijKring is een groep mensen die elkaar helpt met alledaagse dingen. Samen leren ze de wijk kennen en leuker maken. Pluryn is één van de ondersteuners van het project. Er zijn WijKringen in Nijmegen en Groesbeek.

Meer weten?
Verstuur een mail / ga naar Wijkringen


Kortdurende trajecten

Soms heb je extra hulp nodig om nieuwe stappen te zetten. Een kortdurend traject kan je verder helpen, zeker omdat je tijdens het traject met meerdere dingen tegelijk aan de slag gaat. Die combinatie maakt het heel effectief. Je eigen inbreng is erg belangrijk. Net als die van de mensen om je heen. Vanwege de korte duur van het traject kun je snel weer op eigen kracht verder. Er zijn kortdurende trajecten voor ambulante ondersteuning, behandeling, begeleid zelfstandig wonen, werk en re-integratie, opleiding en training, arbeidsmatige dagbesteding en activerende dagbesteding. Steeds meer trajecten verlopen online, via beeldbellen en handige apps.

Meer weten?
Verstuur een mail

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen