Zelfstandig wonen met begeleiding (IWIB)

Joanne-van-Wijk-5075

 

Je wilt zelfstandig wonen, liefst met ondersteuning die bij jou past. Dan is Individueel Wonen met Intensieve Begeleiding (IWIB) iets voor jou. Het is behandeling voor (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Je hebt je eigen (tijdelijke) woonruimte. Daar krijg je regelmatig bezoek van een woonbegeleider. Deze helpt je bijvoorbeeld voor jezelf te zorgen en met geld om te gaan. Verder krijg je ondersteuning bij het vinden een opleiding, werk of een andere dagbesteding en tips over hoe je met anderen omgaat en voor jezelf opkomt. Je woonbegeleider en eventuele andere ondersteuners zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Samenwerken aan een doel
Als jongere heb je eigen wensen en behoeften. Je wil mee beslissen over jouw leven. IWIB stelt jouw wensen voorop. Begin je met de behandeling? Dan vragen we wat je wil bereiken. Het is belangrijk dat jij je maximaal ontwikkelt. Onze methode houdt rekening met wat jij kan.

En daarna?
Zijn we klaar met de behandeldoelen? Dan kijken we naar een vervolg. Wil je nog zelfstandiger wonen? Of kies je voor meer beschermd wonen. Vaak zoeken we samen een werkplek. Terugkeer naar je eigen regio staat centraal. Komt de jongere uit de regio Arnhem. Dan kunnen we gebruik maken van bijzondere bemiddeling voor een zelfstandige woning. 

Waar is IWIB?
Zelfstandig wonen met begeleiding (IWIB) kan in Arnhem, Apeldoorn, Lent en Nijmegen. Hieronder lees je daar meer over.

Meer weten:
Verstuur een mail / download de folder


IWIB Apeldoorn

De IWIB-woningen in Apeldoorn staan overal in de stad. Vaak gaat het om een appartement in een flat. Het kantoor bevindt zich in Apeldoorn-Zuid. Van hieruit werken de ambulant begeleiders. Bewoners en/of verwanten en begeleiders kunnen op dit kantoor met elkaar afspreken. Het kantoor is ook een steunpunt. Je kunt er elke dinsdag, donderdag en zaterdag terecht. IWIB-jongeren en begeleiders koken gezamenlijk en kunnen elkaar ontmoeten. Er is ook ruimte voor een spelletje, samen een film kijken of een buitenactiviteit. IWIB Apeldoorn levert 24 uurszorg. Buiten kantooruren is de piketdienst bereikbaar.


IWIB Plus Arnhem

IWIB in Arnhem is voor jongvolwassenen van 18 tot maximaal 23 jaar. IWIB Arnhem veranderde de afgelopen jaren in een IWIB Plus. Hier is de begeleiding intensiever dan in een 'gewone’ IWIB. Je kunt er zelfstandig wonen. Begeleiding is 24 uur per dag aanwezig en beschikbaar. Er staan 16 studio's naast elkaar in een woonwijk in Arnhem-Zuid. Daarnaast zijn er enkele zelfstandige woningen in de omgeving. Ook als je daar woont, kun je gebruik maken van de 24 uurs begeleiding. 


IWIB Nijmegen

Pluryn huurt 14 IWIB-studio's of -appartementen in een wooncomplex in Nijmegen-West. De meeste IWIB-jongeren starten hier. Daarna stroom je eventueel door naar een eigen woning. Het kantoor van de begeleiding bevindt zich ook in dit complex. De begeleiding is overdag en 's avonds aanwezig en 's nachts telefonisch bereikbaar. Afspraken vinden bij voorkeur bij jou thuis plaats, maar soms ook op kantoor. Je kunt bij IWIB Nijmegen terecht als je minimaal 18 jaar bent. 


IWIB Plus Lent

De 9 IWIB-woningen in Lent zijn naast elkaar gevestigd op de galerij van een flat. Op diezelfde verdieping bevindt zich ook het kantoor. Hierdoor is er altijd begeleiding in de buurt. Begeleiders zijn op afgesproken tijden in het kantoor aanwezig. De begeleiding in Lent is meer nabij dan in een gewone IWIB. Daarom heet het IWIB Plus. Je kunt er terecht als je 18 jaar bent of ouder.


Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen