Chillen in plaats van afzonderen

06 sep 2016

Actief de regie op hun emoties heroveren. Die kans krijgen kinderen in de nieuwe chillroom in het woongebouw van de groepen Uranus 1 en 2 op de Plurynlocatie Jan Pieter Heije in Oosterbeek. Met de komst van de chillroom is de afzonderingsruimte verleden tijd. 

De chillroom is een initiatief van teamcoach Annemieke Mc Que. Schrijnend vond ze het om te zien hoe kinderen, die vanwege hoogoplopende emoties tijdelijk in afzondering werden geplaatst, uit verveling een zitzak langs de muur kapotschuurden om met de vulling te kunnen spelen. Dat moet anders kunnen, zo vond ze. Tijdens haar opleiding Management voor Zorg en Dienstverlening zocht ze naar nieuwe methodieken en gereedschappen om het afzonderen te verminderen en meer inhoud te geven. 
Daarmee sloot ze perfect aan op het project Leven in Vrijheid waarmee Pluryn de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen binnen de organisatie wil terugdringen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat er minder fysiek wordt ingegrepen en afgezonderd.

Chillroom3

Zelf op zoek gaan 
Annemieke kreeg ruimte van haar leidinggevende om haar ideeën uit te werken. Ze stelde een werkgroep samen en zo kwam de chillroom tot stand. Bij Uranus 1 en 2 wonen zestien kinderen van 6 tot 12 jaar met een lichtverstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Zij kunnen als ze boos zijn voortaan zelf in de chillroom op zoek gaan naar manieren om weer rustig te worden. 
“Er staat een comfortabele loungestoel en aan de muur hangt een interactief scherm. Kinderen kunnen zelf de kleur van de verlichting in de kamer kiezen, passend bij hun stemming. Via het scherm kunnen ze muziek draaien, een stressreducerende game spelen of tekenen. Ze kunnen ook in een logboek schrijven, hun dagprogramma en afspraken bekijken of een ontspannend filmpje bekijken. Samen met de kinderen zijn we nog een moodmeter aan het ontwerpen”, vertelt Annemieke. In overleg met het hoofd Behandeling van Jan Pieter Heije zijn middelen gekozen die kinderen thuis ook kunnen inzetten als het nodig is, zoals muziek en licht. 

Erger voorkomen 
De bedoeling is dat kinderen straks zelf de weg naar de chillroom weten te vinden op het moment dat ze merken dat de spanning bij hen oploopt. Zo kunnen ze erger voorkomen. In extreme gevallen kan de chillroom nog altijd als afzonderingsruimte dienen. De kamer voldoet nog aan de eisen die hieraan worden gesteld. Het interieur kan tegen een stootje, de deur kan op slot en het scherm kan van buitenaf worden bediend. Maar de bedoeling is natuurlijk dat dit zo min mogelijk gebeurt. Annemieke: “Afgelopen periode is er bij Uranus 1 en 2 door hbo-studenten onderzoek gedaan naar het aantal afzonderingen en naar het effect ervan op kinderen en medewerkers. We zijn nu op zoek naar studenten die onderzoek willen doen naar het resultaat van de chillroom. Neemt het aantal afzonderingen inderdaad af? Zo ja, dan heeft het wellicht zin om andere afzonderingsruimtes op het terrein ook te verbouwen.” 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen