Film 'Het zwaarste verzet' in première

premiere-Het-zwaarste-verzet

09 apr 2019

In een van de filmzalen van DOK6 Cinema in Panningen ging maandagavond 7 april de documentaire ‘Het zwaarste verzet’ in première. De film laat de belevenissen zien van een groep jongeren van Pluryn-locatie Werkenrode Jeugd en psychisch gewonde veteranen, tijdens hun gezamenlijke fietstocht van de Noordkaap naar Doorn.

In juni 2018 fietsten zij in tien dagen zo’n 3.000 kilometer, soms onder barre weersomstandigheden. Het plan kwam van het Wounded Warriors Cycling Team. Voorzitter Ton van den Oetelaar vertelt: “Ik merkte dat jongeren met gedragsproblemen en licht verstandelijke beperkingen hetzelfde gedrag kunnen laten zien als veteranen met PTSS. Het idee was samen een prestatie neer te zetten en elkaar te steunen.”
Daarbij komt dat fietsen als uitlaatklep kan dienen voor mensen met psychische problemen. Maar ook voor jongeren met gedragsproblemen zo werd duidelijk in de film. Jongere Mitchel vertelt voorafgaand aan de filmvertoning aan de zaal dat hij met veel plezier terugdenkt aan de fietstocht. “Het was gezellig en ik kreeg veel steun. Fietsen maakt me rustig.” Zijn begeleider kan dat bevestigen: “Mitchel heeft in die tien dagen meer geleerd dan normaal in een jaar.”
De hoofdrolspelers zaten tijdens de première vooraan in de zaal. Filmmaker Sander Selen volgde vier jongeren tijdens hun tocht, nam een kijkje bij hun woongroep op het terrein van Werkenrode Jeugd en sprak met ze over hun problemen en motivatie. De tocht was er een met ups en downs. Maar alle vier zetten ze, net als de andere jongeren van Pluryn die deelnamen, een enorme prestatie neer waar ze met trots op terugkijken.
De film Het zwaarste verzet is mede mogelijk gemaakt door Stichting Vermogensbeheer Hoogland Zorg en de provincie Limburg. Producent Sander Selen hoopt afspraken te kunnen maken met een omroep over een vertoning op televisie. Tot die tijd moeten we het doen met de trailer, die je hier kunt bekijken.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen