• Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2020
  • Week12
  • Wat doet Pluryn om besmetting Corona-virus te voorkomen

Wat doet Pluryn om besmetting Corona-virus te voorkomen?

15 mrt 2020

De zorg aan cliënten moet doorgaan nu het Corona-virus Nederland heeft bereikt. Pluryn doet daar alles aan. Direct na het uitbreken van het virus stelde Pluryn een crisisteam samen. We volgen de landelijke richtlijnen. Maar nemen extra maatregelen bij groepen met verhoogd risico. Als het nodig is, gaan we creatief om met onze mensen en middelen.  

Update: 17 maart, 13.45 uur

We volgende de landelijke richtlijnen
Het crisisteam komt direct in actie als dat nodig is. Jos Buijs heeft de leiding als lid van de Raad van Bestuur. Het crisisteam kijkt wat hulpverlenende instanties melden en adviseren: de veiligheidsregio’s, het RIVM en de GGD. Er is ook contact met het ministerie van VWS en de VGN. Pluryn kent een uitgebreid crisisprotocol. 

Ook heeft Pluryn protocollen voor infectieziekten. We volgen de Wet Publieke Gezondheid bij een uitbraak. We melden dit zo snel mogelijk bij de GGD. We volgen dan de aanwijzingen van de GGD. 

Extra maatregelen Pluryn
Pluryn volgt de landelijke richtlijnen van GGD en RIVM. Maar we nemen soms nog strengere maatregelen. Want sommige cliëntgroepen lopen meer risico. De hoofden behandeling wijzen samen met onze Artsen Verstandelijk Gehandicapten (AVG-artsen) de locaties met kwetsbare groepen aan. En nemen daar extra maatregelen. Zij stemmen dit af met de directie en de veiligheidsmanager.

De activiteitencentra, scholen, leerwerkbedrijven en meeste maatschappelijke ondernemingen van Pluryn sluiten tot en met 6 april. Ook activiteitencentra op de terreinlocaties kunnen in overleg met de locatie voorlopig dicht gaan. Waar dat kan, stopt Pluryn tijdelijk met de ambulante behandeling en begeleiding aan huis of op locatie. 

Richtlijnen voor alle medewerkers van Pluryn: 
Blijf pas thuis als je last hebt van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten én koorts. 
Doe je werk zo veel mogelijk op je eigen werkplek. Reis zo weinig mogelijk van locatie naar locatie. Reis niet naar het buitenland. 
Heb je vergaderingen of bijeenkomsten? Gebruik alternatieven, zoals Skype of Facetime. Vermijd plekken met veel mensen.
Kun je voor je werk goed thuis werken? Kies daar dan voor. Overleg dat altijd met je leidinggevende.

Deze maatregelen gelden tot en met 6 april.

Voor de scholen van Pluryn:
De scholen van Pluryn gaan dicht tot en met 6 april. Voor onze scholen gelden de richtlijnen van Pluryn. Onderwijs volgt daarnaast de adviezen op van het Ministerie OCW.

Inzet personeel
Als het nodig is, gaat Pluryn creatief om met mensen en middelen. De zorg moet doorgaan. Daarom kan Pluryn besluiten om personeel anders in te zetten. Denk aan het inzetten van niet-zorgpersoneel op een behandel-/woongroep. Verwanten kunnen daarin ook een rol spelen. 

Interne berichtgeving
Pluryn informeerde medewerkers steeds over de ontwikkelingen rondom het Corona-virus. Direct na de persconferentie van premier Rutte op donderdag 12 maart ging deze e-mail naar alle medewerkers. Ook staan op intranet uitgebreide informatiepagina’s. En er zijn er posters en flyers met preventietips verspreid over de locaties. Voor de cliënten verscheen een flyer in begrijpelijke taal. Dat alles om besmetting bij Pluryn te voorkomen: bij zowel medewerkers als cliënten. 

Melden van besmettingen
Vermoeden medewerkers een besmetting? Dan nemen ze direct telefonisch contact op met de huisarts. Blijkt uit GGD-onderzoek dat er een besmetting is van cliënt, collega of relatie. Dan informeren medewerkers direct de veiligheidsmanager bij Pluryn. Ook voor verdere vragen kunnen leidinggevenden bij hem terecht. Voor vragen en meldingen van alle medewerkers heeft Pluryn een Corona servicedesk ingericht. 

Meer informatie
Zijn er vragen over de aanpak van het Corona-virus bij Pluryn? Neem dan contact met ons op: communicatie@pluryn.nl 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen