“Die energie hebben we bij de Buurtmarkt gemist”

250320-Jan-Pieter-Vreugdenhil-5132

16 mei 2022

Anders dan bij veel van zijn collega maatschappelijke ondernemingen, ging bij de Buurtmarkt de deur door corona nooit op slot. Als essentiële winkel was de buurtwinkel van Pluryn in Breedeweg gedurende de lockdowns gewoon geopend: “Maar zo voelde het niet”, leg bedrijfsleider Bruno Lendering uit: “Want onze geweldige cliëntmedewerkers waren er niet. En de Buurtmarkt is de Buurtmarkt niet zonder hun energie en humor.”

“Hier werken de allerleukste mensen. Dat zullen de bedrijfsleiders van de andere maatschappelijke ondernemingen en leerwerkbedrijven ook wel zeggen. Maar toch heb ik gelijk”. Bruno lacht: “Ik ben heel blij dat iedereen weer gewoon hier kan zijn. Die energie hebben we echt gemist tijdens al die lockdowns. Nu ook de laatste maatregelen zijn geschrapt zijn we weer helemaal in bedrijf. Natuurlijk hebben we ook daarvoor niet stilgezeten. Achter de schermen zijn we heel erg druk geweest met plannen voor de Buurtmarkt.”

Plannen voor de Breedeweg

Eén van die plannetjes is het verduurzamen van de Buurtmarkt Breedeweg: “Binnenkort krijgen we hier meer dan 50 zonnepanelen op het dak. Daarmee weten we straks de elektriciteitsrekening flink naar beneden te brengen. Met een beetje geluk compenseert het de hele bakkerij – de ovens werken op stroom – en de winkel. Het zou mooi zijn als we op termijn ook onze dieselbusjes nog kunnen inruilen voor iets klimaatneutralers. Maar zover zijn we nog niet. Ook beginnen we op korte termijn aan een overkapping die aan de achterkant van het pand moet komen. Zo kunnen we het brood en de producten droog in en uit gaan laden.”

Ook werkt de Buurtmarkt hard aan het opzetten van een viertal opleidingen van verschillende niveaus. “De Buurtmarkt is naast een buurtwinkel vooral een plek om te leren. Met verschillende opleidingen willen we onze cliënten zo goed mogelijk binnen hun eigen mogelijkheden opleiden. Bijvoorbeeld in het vakkenvullen, het helpen van klanten, het logistieke proces of in de bakkerij.”

Uitbreiding in Beers
Grote plannen zijn er ook in het Brabantse Beers, waar – als het aan Bruno ligt – in 2023 een volwaardige tweede Buurtmarkt geopend moet worden. “We hebben daar een geweldige oude bakkerij gevonden die uitermate geschikt is voor een Buurtmarkt. Beers lijkt als dorp in heel wat opzichten op Breedeweg en beschikt sinds het sluiten van de bakkerij niet meer over een winkel. Een mooi gat om in te duiken dus!” 

Maar van een tweede Buurtmarkt is nog niet definitief sprake: “We maken al wel gebruik van de bakkerij en verkopen het brood er al wel, maar aan de rest van het pand moet nog veel gebeuren. Om dat mogelijk te maken zijn we in gesprek met heel veel fondsen en geldschieters. Hopelijk komt alles in de loop van dit jaar bij elkaar. In de nieuwe eigenaar van het pand hebben we in ieder geval al een fijne partner gevonden. Hij wil heel graag dat zijn dorp weer over een winkel beschikt en heeft bovendien een maatschappelijk hart. Onlangs hebben we de eerste schetsen van de architect al ontvangen en die zien er schitterend uit (zie de foto's hieronder). In september vieren we het 10-jarige jubileum van de Buurtmarkt Breedeweg, het zou een prachtig moment zijn om ook de fles te kunnen ontkurken voor de Buurtmarkt Beers!”

Buurtmarkt-Beers-1 Buurtmarkt-Beers-2


Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen