Expertise

“In de kern is BliXem nog hetzelfde bedrijf als 25 jaar geleden”

Marleen-en-Lex-bij-BliXem-def

08 sep 2022

Op 15 september viert BliXem haar 25-jarig bestaan. Een bijzonder jubileum voor het oudste arbeidsintegratieproject van Nederland. Daarom pakt het Nijmeegse eetcafé – en inmiddels ook cateringbedrijf – groots uit. Drie dagen lang staat de agenda bol van activiteiten en festiviteiten. We kijken terug op 25 jaar BliXem met Lex Diekstra, bedrijfsleider van het eerste uur, en zijn huidige opvolger Marleen Rinzema.

Van harte gefeliciteerd met 25 jaar BliXem!
Marleen: Dankjewel! Wat een leeftijd he. We zijn heel erg blij dat we dit mooie jubileum binnenkort mogen vieren. Daarom gaan we er alles aan doen om er straks een prachtig feest van te maken.

BliXem was de eerste van zijn soort in Nederland. Hoe is dat ontstaan?
Lex: Pakweg 27 jaar terug kreeg ik een telefoontje van Rob de Jong, die toen nog bestuurder was van de Groesbeekse Tehuizen en Werkenrode Jeugd. Hij wilde een werkplek creëren waar cliënten van zijn organisatie werkervaring konden opdoen in de praktijk. Hij vond mij daarvoor de juiste man. Ik was – en ben – ondernemer in hart en nieren, dus was niet meteen heel enthousiast. Dacht dat het hele zorgverhaal voor een hoop belemmeringen zou zorgen. Maar ik vond het wel een uitdaging. Rob gaf me de tijd om erover na te denken. En dat heb ik gedaan. Na een vakantie in Roemenië zocht ik ‘m op om te vertellen dat ik het wilde doen. Maar dan wel op mijn manier. Dit werd een gewoon bedrijf, dat op eigen benen moest staan. Daarmee ging hij akkoord. 

En hoe ging dat verder?
Lex: BliXem moest een gezellig eetcafé worden. Een bedrijf waar medewerkers zich op verschillende vlakken konden ontwikkelen. Medewerkers ja, want van het woord cliënten kreeg ik jeuk. Wie hier aan de slag ging, werd gewoon als medewerker beschouwd. Met de daarbij horende verantwoordelijkheden en verwachtingen. We zijn met 24 personen begonnen. Die zijn voordat we opende uitgebreid getraind in het buurthuis om de hoek. Na een maandje waren ze er klaar voor. Op 14 juli 1997 gingen de deuren voor het eerst open. Om proef te draaien. Door de Vierdaagse was het direct ongekend druk. En dat is het daarna ook gebleven. Het was voor iedereen een stoomcursus tot de officiële opening op 15 september van dat jaar.

Hoe staat BliXem er nu voor?
Marleen: De hele wereld ziet er anders uit dan 25 jaar geleden. Dus BliXem vanzelfsprekend ook. BliXem was destijds het allereerste arbeidsintegratie-project van Nederland. Inmiddels zijn we daarin als land veel verder en zijn er veel meer kansen en mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Geweldig toch? Tegelijkertijd heeft die ontwikkeling invloed op de werkvloer hier. We werken met een doelgroep die anders is dan 25 jaar geleden. Jongeren en jongvolwassenen die – om wat voor reden dan ook – even hun weg niet meer vinden in de steeds complexer wordende maatschappij. Bij ons werken zij stapsgewijs aan een succesvolle terugkeer.

Is dat het enige dat veranderd is?
Marleen: Natuurlijk niet. Verandering is hier aan de orde van de dag. Een aantal jaar geleden zijn we met BliXem Catering gestart. Daarmee cateren we op feesten en partijen en verzorgen we voor verschillende bedrijven in Nijmegen lunch of diner. En kort voor het coronavirus zag BliXem Kookt, onze verse maaltijdenservice, het licht. Daarnaast hebben we heel recent onze huisstijl opgefrist en heeft het restaurant een fijne make-over achter de rug. Door de jaren heen is er dus best het één en ander verandert hier, maar in de kern zijn we nog altijd het bedrijf dat Lex 25 jaar geleden op de kaart heeft gezet.

Op 15 september verschijnt ‘De zaak ontzorgd’. Waarom dit boek?

Marleen: Met ‘De Zaak Ontzorgd: al vijfentwintig jaar een krachtig verhaal’ blikken we terug op 25 jaar BliXem als maatschappelijke onderneming. Het is een boek vol prachtige verhalen van mensen die door de jaren heen bij BliXem betrokken waren of nog steeds zijn. We vonden het een passende manier om dit mooie jubileum te vieren.

Het feestje met BliXem meevieren kan op vrijdag 16 september. Het eetcafé serveert die avond een groots en ambachtelijk vijfgangen Jubileumdiner. Het menu is samengesteld door de medewerkers van de maatschappelijke onderneming. Een plekje reserveren voor dit exclusieve diner kan tot uiterlijk 9 september via www.blixemkookt.nl/jubileumdiner
 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen