Expertise

  • Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2022
  • Week46
  • Esmee Schijven promoveert op onderzoek naar Take it personal

Esmee Schijven promoveert op onderzoek naar Take it personal!

Esmee-Schrijven-Take-it-Personal-def

15 nov 2022

Esmee Schijven heeft haar proefschrift over Take it personal! op donderdag 10 november met succes verdedigd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Take it personal! is een bewezen effectieve behandelmethode om risicovol gebruik van alcohol, cannabis of harddrugs te voorkomen bij jongeren/jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Esmee deed haar promotie-onderzoek in opdracht van de afdeling Research & Development van Pluryn, die de interventie ontwikkelde. Aan het onderzoek naar de effectiviteit van Take it personal! namen 66 cliënten van diverse Pluryn-locaties deel.  

Met haar onderzoek levert Esmee de wetenschappelijke onderbouwing van de behandelmethode die inmiddels ook al een tijdje is opgenomen in de interventiedatabanken van kennisinstituten Vilans, RIVM en het NJI. Take it personal! is een concrete aanpak die – de naam zegt 't al - draait om een persoonlijke benadering. “De behandeling wordt afgestemd op persoonlijkheidskenmerken van de cliënt”, legt Esmee uit. “Afhankelijk van het vastgestelde risicoprofiel - negatief denken, angstgevoeligheid, impulsiviteit en/of sensatie zoeken – krijgt de jongere of jongvolwassene een programma aangeboden van 6 weken, dat bestaat uit cognitieve gedragstherapie, motiverende gespreksvoering en psychomotorische therapie. Iedere week is er 1 individuele sessie en 1 groepssessie. Bij de individuele sessies is ook een vertrouwenspersoon van de cliënt betrokken. Het programma geeft inzicht in redenen en triggers voor gebruik. Daarnaast stimuleert het cliënten zelf na te denken hoe 't anders kan.”  

Het onderzoek waaraan 66 cliënten van diverse Pluryn-locaties hun medewerking verleenden laat zien dat Take it personal! effectief is voor de doelgroep: jongeren/jongvolwassenen met complexe problematiek. “De intentie is om het gebruik van de behandelmethode in de praktijk te stimuleren", zegt Esmee. “Voor organisaties die Take it personal! willen implementeren in hun behandelaanbod is er een train-de-trainer beschikbaar. Hopelijk wordt daar gretig gebruik van gemaakt, zodat zoveel mogelijk jongeren kunnen profiteren van deze gepersonaliseerde aanpak.”

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen