Gezocht: Omstanders of getuigen van misstanden in De Glind voor onderzoek van de Erasmus Universiteit

02 apr 2024

In oktober 2022 was Jeugddorp de Glind in het nieuws door geweld dat er tegen kinderen is geweest. Omroep Gelderland heeft hier in tv-uitzendingen aandacht aan besteed. Pluryn heeft de Erasmus Universiteit en Stichting BE4YOU2 gevraagd om een onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek gaat over het in beeld brengen van ervaringen van de slachtoffers van geweld bij De Glind én van betrokkenen die zelf geen slachtoffer zijn geworden, maar wel in (nauw) contact stonden met een slachtoffer. Bij geweld gaat het om bijvoorbeeld uitgescholden, bedreigd, geschopt, geslagen zijn en/of op manieren zijn aangeraakt die niet fijn zijn of waarvan achteraf gezegd kan worden dat dat niet ok was.

Met omstanders bedoelen de onderzoekers individuen die getuige waren van grensoverschrijdend gedrag, maar daar niet direct als pleger of slachtoffer bij betrokken waren. Omstanders kunnen bijvoorbeeld groepsgenoten, activiteitenbegeleiders, sportleraren of groepsleiders zijn. 

Het onderzoeksteam wil graag met deze ‘omstanders’ in gesprek, om te horen wat hun ervaringen met De Glind zijn. Iedereen, ongeacht het jaar of de periode dat ze betrokken waren bij het Jeugddorp, kan zich aanmelden voor het onderzoek. In de informatiebrief, die op deze pagina te vinden is, geven de onderzoekers meer tekst en uitleg over wie ze graag willen spreken, hoe zo’n gesprek dan in elkaar zit en wat er met de gegevens gebeurt.  

Pluryn wil met dit onderzoek ervaringen en behoeften van slachtoffers en omstanders van deze misstanden in beeld brengen en recht doen aan de slachtoffers die geweld hebben ervaren in De Glind. Het onderzoek moet bijdragen aan (eer)herstel van (oud)bewoners en de (kwaliteit van) zorg in de toekomst verbeteren.  

Contactinformatie en aanmelden voor deelname
Wilt u in gesprek gaan over uw ervaringen als betrokkene (met geweld) bij De Glind? Dan kunt u zich aanmelden voor deelname aan het onderzoek door een mail te sturen aan: onderzoekglind@essb.eur.nl of telefonisch contact op te nemen via tel. 06-58844370 of 06-39308303. 

Bekijk voor meer informatie ook dit eerder verschenen nieuwsbericht op onze website. 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen