• Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2024
  • September
  • Jongeren met complexe hulpvragen krijgen sneller passende hulp

Jongeren met complexe hulpvragen krijgen sneller passende hulp

27 sep 2024

Gelderse jeugdhulpregio’s en jeugdhulporganisaties slaan handen ineen

De zeven Gelderse jeugdhulpregio’s (G7) en De Gelderse jeugdalliantie gaan samen de hoogspecialistische jeugdhulp in Gelderland anders en beter organiseren.  De regio’s kopen deze zorg vanaf 2025 gezamenlijk in bij De Gelderse jeugdalliantie. Deze alliantie bestaat uit vijftien samenwerkende jeugdhulporganisaties met verschillende expertises: jeugd- en opvoedhulp, LVB (Licht Verstandelijk Beperkt), GGZ, forensische zorg en verslavingszorg. Het doel is om door samen te werken kwetsbare jongeren en gezinnen in Gelderland op tijd passende hulp te bieden. Op 18 november ondertekenen de partijen de overeenkomst. De gemeenten en Gelderse jeugdalliantie zijn trots dat ze dit gezamenlijk en vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen, ondanks de onzekere tijden, aangaan. Om de zorg voor kinderen met de meest complexe hulpvragen te verbeteren.


Hoogspecialistische jeugdhulp duurzaam beschikbaar
De G7 en De Gelderse jeugdalliantie noemen de hoogspecialistische jeugdhulp de ‘essentiële functies’. Het gaat om die zorg die slechts beperkt nodig is, maar wel beschikbaar moet zijn voor Gelderse jeugdigen. Deze zorg is in het huidige systeem lastig of niet te realiseren, omdat het vaak meerdere disciplines vereist. Daardoor moeten jongeren en ouders met complexe hulpvragen soms lang op hulp wachten, worden ze te vaak doorgeplaatst of vinden zij passende zorg alleen ver van huis. Door in Gelderland de essentiële functies bovenregionaal te organiseren en niet via afzonderlijke contracten voor de 7 regio’s of 56 afzonderlijke gemeenten, is deze zorg beter beschikbaar. Zorgaanbieders kunnen hierdoor makkelijker en intensiever met elkaar samenwerken om ook voor de meest complexe hulpvragen, passende zorg te bieden. Professionals krijgen de ruimte om ieder een stukje van de puzzel te leveren. Hierdoor krijgen jongeren met ernstige problemen sneller de zorg die zij nodig hebben. Daarnaast voorkomt het bureaucratie doordat de alliantie één contract heeft in plaats van zeven.

De essentiële functies
De Gelderse jeugdalliantie gaat per 2025 twee diensten uitvoeren in opdracht van de G7. De eerste is integrale zorg met verblijf, waar nodig aangevuld met ambulante specialistische expertise. Bij integrale zorg worden meerdere expertises bij elkaar gebracht rondom de vraag van een jongere in een verblijfsvoorziening. Hier streven we ook naar een warm en veilig leefklimaat voor jongeren die niet thuis kunnen wonen. De tweede: een mobiele brigade. Dit team van experts is er om ervaring, expertise en specialisme toe te voegen op de plek waar jongeren wonen. In 2025 zet de mobiele brigade zich vooral in om gesloten jeugdzorg plaatsingen te voorkomen. 

Bundeling van expertises voorkomt overplaatsing
De opdracht aan de samenwerkende jeugdhulporganisaties is om te voorkomen dat een jongere van plek naar plek moet verhuizen. Mirjam van den Nieuwenhuijzen, bestuurslid van Pluryn en penvoerder namens De Gelderse jeugdalliantie: “Wij organiseren het met elkaar zo, dat we de benodigde expertise naar de jongere brengen. Professionals van alle expertises binnen De Gelderse jeugdalliantie staan vanaf 1 januari 2025 klaar voor consultatie en behandeling. Heeft een meisje dat op een zorglocatie verblijft bijvoorbeeld een bepaalde traumabehandeling nodig? Door onze samenwerking hoeft zij niet te verhuizen naar een GGZ-instelling. Ze krijgt de behandeling op haar woonlocatie.”

Betere kwaliteit van zorg 
Naast duurzame beschikbaarheid van zorg, willen de G7 en De Gelderse jeugdalliantie ook de kwaliteit van zorg verbeteren. Zo heeft iedere jeugdhulpaanbieder veel aandacht voor het leef- en behandelklimaat. De organisaties werken volop aan het realiseren van kleinschalige jeugdzorg. Ook de samenwerking binnen De Gelderse jeugdalliantie is gericht op betere zorg. Mirjam van den Nieuwenhuijzen: “Met de regio’s praten we over hoe we de zorg met elkaar vormgeven. En we delen onze specialistische kennis en vaardigheden om jongeren beter te kunnen helpen. Wat kunnen we vanuit ieders expertise toevoegen aan zorg voor de jongere en het gezin? Hoe versterken we elkaar en ontstaat betere, integrale en samenhangende zorg? Hierin samen optrekken helpt om de transformatie te maken”.

Ambitieuze opgave
De hoogspecialistische jeugdhulp transformeren en duurzaam beschikbaar maken, gaat niet van de ene op de andere dag. Daarvoor is tijd en ontwikkelruimte nodig. Dat besef is er zowel bij De Gelderse jeugdalliantie als bij de G7. Ingrid Timmer, voorzitter van de G7: “Het is mooi dat we als regio’s vijftien partners hebben gevonden die onze visie op jeugdhulp delen. Die met ons de ambitieuze opgave uitvoeren om kinderen samen hulp te bieden in een kleinschalige en huiselijke omgeving, zonder contra-indicaties en zo min mogelijk doorplaatsingen. We voeren al lange tijd intensieve gesprekken met elkaar over de toekomst van de hoogspecialistische jeugdhulp. Heel waardevol in dit traject was ook de inbreng van de ervaringsdeskundigen, verwijzers, het bovenregionale expertisenetwerk en het onderwijs. Betere zorg kan ontstaan als je alle kennis en ervaring vanuit diverse invalshoeken meeneemt. We moeten het samen doen.”

De G7 is een samenwerking van de zeven Gelderse jeugdregio’s (met 56 gemeenten), om de meest specialistische jeugdhulp te borgen. De regio’s werken aan duurzame oplossingen voor kwetsbare kinderen en gezinnen. Deze bovenregionale samenwerking op jeugdhulp is aanvullend op lokale en regionale oplossingen. De zeven jeugdregio’s zijn: Achterhoek, Centraal Gelderland, FV, Midden-IJssel/Oost-Veluwe, Noord-Veluwe, Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Meer informatie: www.g7jeugd.nl

Binnen De Gelderse jeugdalliantie bundelen vijftien jeugdhulpaanbieders de krachten om hoogspecialistische jeugdhulp - de essentiële functies - te organiseren. Deze organisaties brengen expertise in op het gebied van jeugd- en opvoedhulp, LVB, GGZ, forensische zorg en verslavingszorg. De Gelderse jeugdalliantie bestaat uit: Pluryn, ’s Heeren Loo, Entrea lindenhout, Rubix zorg, Pactum, Accare, ProPersona, Kairos, GGNet, Karakter, Youz, Dimence Groep, GGZ Centraal, Tactus en IrisZorg.

 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen