Expertise

Het werken met groepsbegeleide trajecten in Radboudumc is enorm feelgood project

Lucia vertelt over de samenwerking met Pluryn

Lucia Kilkens, facilitair manager bij Radboudumc, begon in 2009 een pilot om mensen met een beperking werkervaring op te laten doen in de organisatie. En met succes. “Inmiddels werken hier twaalf medewerkers via Pluryn. Bij logistiek, in de restaurants en het fruitvliegjeslaboratorium, op het archief en de verpleegafdeling. De reacties zijn heel positief.”

Op de achtergrond kijkt een begeleider mee, met name voor mentale ondersteuning. De begeleiding op de werkplek zelf is in handen van het ziekenhuis. Lucia: “Alle medewerkers krijgen een buddy; een umc-collega. Zo hebben ze altijd een vast aanspreekpunt.”

Het initiatief leidde al tot een aantal succesverhalen, vertelt Lucia. “Een restaurant-medewerkster heeft een horeca-opleiding op mbo-1 niveau gevolgd; een oud-medewerkster van de beddencentrale is assistent Zorghulp. Binnenkort krijgt ze een mini-job bij De Winckelsteegh.”

Het project is goed voor alle betrokkenen, merkt ‘ambassadeur’ en kartrekker Lucia. “De Pluryn- medewerkers zijn trots op hun werk voor Radboudumc, de buddy’s hebben het gevoel nodig te zijn. En de organisatie zelf straalt uit dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame arbeid heel belangrijk vindt. Dat is ons hoofdmotief.”

Foto: Ritchell werkt in het magazijn van Radboudumc en heeft nu een baan met loonwaarde

Het stappenplan van Radboudumc:

1

Een kartrekker aanstellen

Radboudumc stelt facilitair manager Lucia Kilkens aan als kartrekker/ ambassadeur om via een pilot mensen met een beperking werkervaring op te laten doen. Lucia onderhoudt de contacten, zorgt voor structuur en zet zo maatschappelijk verantwoord ondernemen op de kaart.
2

Een eigen buddy voor iedere medewerker

De begeleiding op de werkplek is in handen van een umc-collega: een eigen buddy. Een vast aanspreekpunt zorgt voor duidelijkheid en vertrouwen en geeft medewerkers het gevoel er écht bij te horen.
3

Medewerkers volgen een opleiding

Sommige medewerkers besluiten door hun werkervaring (en begeleiding) in Radboudumc een opleiding te beginnen.
4

Mogelijkheden doorgroei naar betaald werk

Inmiddels hebben de eerste assistent-medewerkers bij Radboudumc een baan aangeboden gekregen met (gedeeltelijke) loonwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen