Derjan-web

Vaste chauffeur Derjan is vertrouwde schakel onderweg naar school en stage

Mooi om kinderen op het goede spoor te krijgen

“Goedemorgen, is er een stoelverdeling?” Chauffeur Derjan Bleumink (47) verwelkomt zes passagiers die opstappen bij school De Bolster in Apeldoorn. De jongens volgen een groene opleiding en gaan naar Pluryn, locatie De Beele in Voorst. Niet iedereen reageert overigens even enthousiast op de voorgestelde busindeling. Even later rijdt Derjan dan ook met maar vijf passagiers richting Voorst.

Het leerlingen- en stagevervoer bij Pluryn is een dynamisch gebeuren. Een club van vijf chauffeurs rijdt door de Stedendriehoek om leerlingen met een licht verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen tijdig op de juiste schoollocatie of stageplek te krijgen. Uiteraard zetten ze hen aan het eind van de dag weer veilig thuis af.

“Het is een uitdagende doelgroep”, weet Derjan. “Je weet van te voren niet hoe ze in hun vel zitten. Misschien is er vlak voor het ophalen wel een conflict op de groep geweest. Of hebben ze thuis een zwaar weekend achter de rug. Je weet dus nooit wat je aantreft bij het ophalen. En is het elke keer weer zoeken naar de passende benadering.”

Versleten knie
Maar dat is wel juist wat Derjan zo aantrekt in dit werk. Al had hij dat een aantal jaar geleden, toen hij nog als zelfstandig ondernemer in de grondverzet zat, niet gedacht. Een versleten knie dwong hem echter te stoppen met het zwaar lichamelijke werk dat zijn eigen bedrijf met zich meebracht. Derjan kwam terecht in de uitkeringsmolen bij de gemeentelijke instanties en moest op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik heb aangegeven wel iets te willen in het onderwijs voor moeilijk opvoedbare kinderen”, vertelt hij. “Ik vind het mooi om ze op het goede spoor te krijgen en ze verder te helpen in het leven.”

Voor zijn re-integratie kwam Derjan terecht bij Pluryn waar hij kennis maakte met verschillende facetten binnen de organisatie. “Ik zou graag voor de klas staan”, bekent hij. “Helaas was ik vroeger zelf geen makkelijke leerling en ontbreekt het mij hierdoor nu aan de benodigde diploma’s.” Gelukkig voor Derjan kreeg hij wel een contract om binnen Pluryn als chauffeur aan de slag te gaan. En eenmaal binnen de organisatie zijn er voor hem doorgroeimogelijkheden zodat hij in de toekomst wellicht toch les kan geven.

Vertrouwd gezicht

Voorlopig houdt Derjan het bij leerlingen veilig van A naar B brengen. Soms moet hij daarbij ook streng zijn. “Als iemand voor de derde keer te laat is, dan laat ik hem toch echt staan”, vertelt hij. “Wanneer de eerste passagier te laat is, betekent dit immers dat iedereen erna daardoor ook te laat komt en dat is niet de bedoeling.”

Vanaf de achterbank klinkt er handgeklap van een stel jongens dat steen-papier-schaar speelt. De jongens hebben dikke pret. “Mooi hè”, knikt Derjan. “Het is dankbaar werk. Als chauffeur ben je voor veel kinderen een vertrouwd gezicht. Vooral voor kinderen met autisme is het prettig om een vaste chauffeur te hebben. Het geeft ze een veilig gevoel. En daardoor kunnen ze zich beter ontwikkelen. Het is fijn om daaraan bij te dragen.”


Traject voor participatie

1

Beginnen met re-integreren

Mensen kunnen door omstandigheden deels arbeidsongeschikt raken. Ze willen graag weer aan de slag. Bij voorkeur met passend werk.

2

Plan van aanpak

Samen met de betrokken instanties brengen zij hun wensen en mogelijkheden in kaart. Ook als de vereiste diploma’s ontbreken, is er vaak een goed alternatief aanwezig.

3

Stage lopen

Stages geven een goed idee en realistisch beeld van de verschillende mogelijkheden. Stagiaires en potentiële werkgevers maken zo kennis met elkaar.
4

Aan de slag

Wanneer er een match is tussen stagiair(e) en de organisatie kan daar een baan met loonwaarde uit voortvloeien. Doorgroeien is vaak mogelijk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen