Testimonial-Fokke-web

Paardrijden bij Pluryn heeft effect op Fokke’s leven

Nu ben ik een stuk rustiger

Bij binnenkomst hijsen ze hem van een groot wit-zwart gevlekt paard, veruit het grootste paard van stal. “Ik was met Utah een rondje aan het doen over het terrein, dat doe ik vaak op donderdag”, deelt Fokke mee: “Ik moet nog even het paard afzadelen en borstelen, heb je vijf minuutjes?” Zonder morren, neemt hij ook de klusjes voor lief. Het is allemaal onderdeel van zijn dagbesteding bij Stichting CAP.

Op de manege verzorgt Stichting Centra voor Aangepast Paardrijden (CAP) aangepaste manegeactiviteiten voor mensen met een beperking. De manege is onderdeel van Plurynlocatie De Winckelsteegh. Hier krijgen mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) of een ernstig verstandelijke beperking met sterke gedragsproblemen (EVB+) behandeling en ondersteuning bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Fokke komt al bij de manege sinds hij naar de locatie in Nijmegen verhuisde: “Eerst met de groep, daarna ben ik zelf blijven rijden. Meestal twee dagen in de week. Op maandag met de huifkar en op donderdag op Utah.”

Van crisisopvang naar De Winckelsteegh
Het is mede dankzij zijn dagbesteding dat het nu wel goed gaat met Fokke. “Ik woon hier nu drie jaar en zit helemaal op mijn plek. Dat was wel eens anders”, vertelt hij opgelucht. “Waar ik hiervoor woonde, klikte het helemaal niet met de groep en de begeleiding. Nadat het daar wéér mis ging, vertelden ze dat ik daar niet kon blijven.” Na een half jaar afzien in crisisopvang is er voor Fokke plaats bij De Winckelsteegh: “Daar ging het vanaf het eerste moment veel beter met me.”

“Hier op De Winckelsteegh en bij Stichting CAP krijg ik meer persoonlijke begeleiding. Dat is anders dan hiervoor en past beter bij me. Nu ben ik een stuk rustiger.” Ook zijn werk bij het Klusteam speelt hierin een grote rol. Hij werkt er vierenhalve dag per week in de wasdienst. “In de ochtend is het altijd aanpoten, dan sorteer ik alle was in grote gekleurde zakken. Gele, blauwe, groene en doorzichtige zakken, voor alle soorten was. In de middag valt het wel mee, dan drinken we koffie met het team en doen we soms een spel. Op het werk kan ik echt mijn onrust en energie kwijt. Net als op het paard.”

Tegenslag
Hoewel Fokke vaak laaiend enthousiast thuiskomt van zijn dagbesteding bij Stichting CAP, kende hij er ook al tegenslag. Van het ene op het andere moment, tot iedereens verassing, moest hij afscheid nemen zijn eerste paard: “Opeens was Roos dood. Vanuit het niets, binnen anderhalve dag. Ze was het eerste paard waar ik op reed, m’n grote liefde. Ik wist toen niet of ik wilde blijven rijden. Was er even echt helemaal kapot van. De begeleiding heeft toen een plan bedacht om mij er weer bovenop te krijgen. Nadat ik alle paarden heb uitgeprobeerd, kwam ik uiteindelijk bij Utah. Mooi is ze, hé?”

Traject voor behandeling en participatie

1

Als de diagnose EVB+ luidt

Jongeren en volwassenen met ernstig verstandelijke beperking en sterke gedragsproblemen (EVB+) hebben vaak moeite met communicatie naar hun omgeving, voor zichzelf zorgen en meedoen aan sociale bezigheden.
2

Wonen in een aangepaste omgeving

Bij De Winckelsteegh in Nijmegen is veel kennis en expertise aanwezig over de EVB-doelgroep. Alles is afgestemd op de behoeften van de bewoners. Behandelaars en begeleiders kunnen hun gedrag ‘lezen’.
3

Wereld vergroten

Jongeren en volwassenen met EVB+ leren vaardigheden die hun belevings- en bewegingsruimte vergroten. Werk, dag- en vrijetijdsbesteding spelen hierbij een grote rol.
4

Kwaliteit van leven verhogen

Deze combinatie van behandeling en begeleiding bij alle levensdomeinen leidt tot meer zelfstandigheid en verhoogt de kwaliteit van leven.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen