Gideon-ervaringsverhaal

“De Ambachtsweg was precies wat ik toen nodig had”

Gideon vond zijn nieuwe passie in een studieboek

Gehesen in een mooi turquoise pak met bijpassende das stapt Gideon (33) op een zonnige vrijdagochtend het voor hem vertrouwde pand van leerwerkbedrijf de Ambachtsweg binnen. Zijn voormalig collega’s herkennen hem gelijk, ondanks zijn compleet andere outfit: “Wat zie jij er ineens netjes uit? Waar is je werkkleding?” Trots als een pauw opent Gideon zijn aktetas en haalt er twee omlijstte certificaten uit: “Ik ben hier vandaag voor een interview!” 

Vier tienen prijken er op Gideons diploma Basisopleiding schoonmaken. Een primeur voor het leerwerkbedrijf van Pluryn in Nijmegen: “Ik had het zelf nooit zien aankomen, vier tienen, maar had er wel enorm mijn best voor gedaan.” Het is te zien aan zijn theorieboek, dat inmiddels half uit elkaar valt. Het was tijdens zijn (praktijk)opleiding als een soort van bijbel voor hem: “Ik heb het boek van begin tot eind in me opgenomen. Na het werk ging ik vaak direct door naar mijn kamer op de (woon)groep om te studeren. En ook als ik in het weekend bij mijn ouders was, maakte ik er tijd voor vrij.” 
 
Passie voor schoonmaken 
Het doorzettingsvermogen waarmee Gideon de opleiding aangaat, zorgt aanvankelijk voor veel verbazing. Ook zijn moeder kon het moeilijk plaatsen: “Gideon is nooit van het studeren geweest. Hij had juist altijd baat bij veel diversiteit en doen in zijn werk. Had hij dat niet, dan was het voor Gideon vaak moeilijk om zijn aandacht erbij te houden. Daarom was de Ambachtsweg ook zo’n mooie werkplek voor hem. Daar ging hij de ene dag mee met de postroute en stond hij de andere dag te helpen in het magazijn. Dat hij door studeren zijn passie zou vinden in schoonmaakwerk, zag echt niemand aankomen. Maar inmiddels is hij een volleerd schoonmaker die ons tips geeft over het stofzuigen. Dat doen wij blijkbaar helemaal verkeerd!”  

Mannenpap 
In december van vorig jaar - vlak voor kerst – kreeg Gideon zijn diploma. Het betekende ook zijn afscheid bij het leerwerkbedrijf; Niet omdat hij er niet meer verder kon, maar omdat hij meer kon gaan werken bij zijn andere werkplek bierbrouwerij Mannenpap. Eenvoudig was die beslissing niet: “Ik heb zoveel geleerd bij de Ambachtsweg en altijd plezier gehad met alle collega’s en begeleiding. De Ambachtsweg heeft mij uit mijn Groesbeekse wereldje getrokken, waar ik al jaren bij verschillende woongroepen woonde en op verschillende plekken werkte. En dat was precies wat ik toen nodig had en wilde. Nu met een diploma op zak, kan ik bij Mannenpap weer verder leren in de praktijk. Maar ik ga m’n collega’s en het werk hier wel missen. Al staat de deur altijd op een kier.” 

 


Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen