Testiomonial-Henk

Bij Next Level zet Henk geen stappen, maar sprongen vooruit

“Mijn situatie was uitzichtloos, tot het kwartje viel”

Na twee jaar detentie en één jaar crisisopvang plaatst de rechter Henk met een zware zorgindicatie bij Kemnade. Op die Pluryn-locatie in Groesbeek start het behandeltraject. “Op Kemnade woonde ik besloten, met zeer intensieve begeleiding. Ik had veel moeite met wonen ‘binnen hekken’, lag eigenlijk altijd met de begeleiding in de clinch. Regelmatig klom ik over het hek, om te ontsnappen aan die omgeving”, vertelt Henk. “Tot het kwartje viel. Al heeft het me vier jaar van m’n leven gekost.”

“Toen vielen de puzzelstukjes op hun plek. Ik besefte me dat als ik zo door bleef gaan, dit de situatie was voor de rest van mijn leven. Een omslag was niet zomaar gemaakt. Daarvoor heb ik echt een soort van persoons-reset moeten doen. Ik was een ongeleid projectiel, handelde impulsief en dacht niet na over de gevolgen. Dankzij psychomotorische therapie en zeer intensieve begeleiding, soms zelfs één-op-één begeleiding, heb ik grote stappen gemaakt.” Waaraan hij toevoegt: “Als je kijkt naar hoe ik binnenkwam en hoe ik nu ben. Dat verschil is mega.”

Wilskracht
Hoewel de basis voor die voortuitgang bij Kemnade ligt, maakt Henk sprongen vooruit bij Next Level. “Dat is een trainingshuis van Pluryn, waar mensen zoals ik, stapsgewijs werken naar meer zelfstandigheid. Niet iedereen kan daar terecht. Je moet al wel het één en ander zelf kunnen én voldoen aan strenge eisen om er te mogen wonen. Je moet bijvoorbeeld 32 uur per week werken. Ook zonder wilskracht red je het bij Next Level echt niet.”

“Bij Next Level krijg je ondersteuning, geen begeleiding. Wel is er altijd iemand om op terug te vallen, daar loop je dan gewoon naartoe. Ze verwachten dat je veel zelfstandig oppakt. Dat doen ze op mijn werk bij de beddencentrale van het Radboud Ziekenhuis en bij het Living Lab van Pluryn namelijk ook.”

Helemaal uit zorg
In de drie jaar die Henk doorbrengt bij Next Level ziet hij zijn indicatie aanzienlijk lager worden. “Ik ben van VG7+ naar een VG3-indicatie gegaan, maar moet nog veel leren om mijn doel te bereiken. Uiteindelijk wil ik helemaal uit zorg”, vertelt Henk zelfverzekerd. “Vorige week heb ik de sleutels van mijn eigen flat in Nijmegen gekregen, om de hoek bij Next Level. Ik heb nu vrij van werk om flink te klussen. Het liefst trek ik er zo snel mogelijk in.”

Wel blijft Henk nog even aan Next Level verbonden. “Pluryn huurt het flatje voor twee jaar. Daarna is er een beoordelingsmoment. Pluryn, Next Level en de woningbouwvereniging bespreken dan mijn casus. Als ze vinden dat ik me genoeg heb ontwikkeld, stopt de behandeling en gaat de huur over naar mij. Voor nu vind ik dat vangnet nog wel even fijn. We zien wel waar ik over twee jaar sta. Hopelijk ben ik dan helemaal uit zorg, want vrijheid smaakt naar meer.”

 

Traject voor behandeling en participatie in vier stappen

1

Therapie en intensieve begeleiding

Jongeren en (jong)volwassenen met zwaardere gedragsproblemen die een misdaad begaan, kunnen hierdoor in aanraking komen met justitie. Als hun straf erop zit, is de problematiek echter niet verdwenen.
2

Plan van aanpak voor behandeling

In een besloten instelling werken de (jong)volwassenen verder aan zichzelf. Het behandelingsplan werkt, indien mogelijk, toe naar een terugkeer in de maatschappij.
3

Aan de slag

De (jong)volwassenen volgen therapie en krijgen intensieve begeleiding. Ze hebben behoefte aan structuur en duidelijke afspraken.
4

Meedoen in de samenleving

Als de behandeling aanslaat, dan is zelfstandiger wonen en terugkeer in de samenleving mogelijk. Het hebben van werk is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen